StoryEditor

Účet ešte platíme

01.03.2007, 23:00
Za skrachované banky je potrebné splatiť ešte 3,2 miliardy korún. Pôvodné záväzky Fondu ochrany vkladov, ktorý za zbankrotované finančné domy vyplácal nedostupné vklady, predstavovali celkovo 16,5 miliardy korún.

Za skrachované banky je potrebné splatiť ešte 3,2 miliardy korún. Pôvodné záväzky Fondu ochrany vkladov, ktorý za zbankrotované finančné domy vyplácal nedostupné vklady, predstavovali celkovo 16,5 miliardy korún. "Predpokladáme, že do konca roka 2009 by mohol byť úver splatený," domnieva sa predseda prezídia fondu Rudolf Šujan.

Fond svoj dlh spláca z príspevkov bánk, ktoré pôsobia na trhu teraz. Naozaj však platia za Devín banku, AG banku, Dopravnú banku a Slovenskú kreditnú banku súčasné komerčné banky?

Platia klienti

Predstavitelia komerčných bánk sa dlhé roky sťažovali na vysoké odvody (0,75 percenta z chránených vkladov), ktoré museli platiť. Veď pred dvoma rokmi len sama najväčšia banka, Slovenská sporiteľňa, odviedla do fondu približne miliardu.
V konečnom dôsledku to však platili a stále platia klienti. Argumentácia bankárov na kritiku nízkych úrokov na vkladových produktoch bola ešte pred dvoma rokmi postavená na vysokých percentuálnych odvodoch do fondu. Teda výšku odvodov premietali do nižšej úrokovej sadzby ponúkanej klientom. Od roku 2006 tak banky platia do fondu už len 0,2 percenta z chránených vkladov.

Pôjde fond do plusu?

V tomto roku by si mal fond prilepšiť o 700 miliónov z povinných odvodov bánk a v prvom polroku sa očakáva 800 miliónov z Dopravnej banky. Devín banka je prípad trochu komplikovanejší a celý proces by sa mohol ukončiť o dva roky. Z tejto banky by mohlo do fondu pribudnúť 1,2 miliardy korún. Najhoršie to bude s AG bankou a Slovenskou kreditnou bankou, z nich sa získa podľa Šujana maximálne 100 miliónov.

Čo však potom, keď bude úver splatený? Budeme stále platiť, aby sa naakumulovali rezervy? V niektorých krajinách ako v Rakúsku, Taliansku, alebo Holandsku, banky neplatia do žiadneho fondu. V prípade krachu banky by sa ostatné "poskladali". Zrušenie odvodov sa môže uskutočniť len prostredníctvom novely zákona. Šujan do konca desaťročia zmenu nepredpokladá.

Ako sú chránené vklady

Od vstupu Slovenska do Európskej únie sú vklady v bankách podľa zákona o ochrane vkladov chránené vo výške 90 percent nedostupných vkladov jedného vkladateľa v jednej banke, najviac však do výšky 20-tisíc eur, v prepočte na slovenské koruny približne 700-tisíc. Chránenými podľa zákona o ochrane vkladov sú vklady v bankách, a to vklady fyzických osôb, neziskových organizácií a vklady vymedzeného okruhu právnických osôb. V rámci právnických osôb sa ochrana vkladov vzťahuje aj na obchodné spoločnosti a družstvá, okrem tých, ktoré musia mať účtovnú uzávierku overenú audítorom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:32