StoryEditor

Trhu môžu najviac uškodiť komunisti a Smer

15.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Z ekonomických častí volebných programov vyplýva, že najviac protrhovo orientovanou stranou je OKS. Na opačnom póle sa nachádza KSS a pred ňou strana Smer-SD. SNS má napriek svojmu pravicovému imidžu ľavicový ekonomický program. Na základe hodnotenia volebných programov relevantných strán z hľadiska pro- či antitrhového zamerania a vplyvu na slobodu jednotlivca to tvrdí Inštitút ekonomických a sociálnych štúdií INESS.
"Máloktorá strana je ochotná vo svojich volebných tézach posunúť nastavenie sociálneho systému smerom viac k osobnej zodpovednosti, posilneniu tradičnej charity na úrovni rodiny či komunity," konštatuje INESS. Zo strán, ktoré sa umiestnili napravo od súčasného stavu, tieto princípy obsahuje len program OKS. Strana Nádej si osvojila koncept odvodového bonusu Richarda Sulíka, ktorý rieši časť negatív súčasného sociálneho systému. Program ĽS-HZDS a SDKÚ-DS nepredstavuje zásadnú zmenu dnešného stavu. "Vďaka netradične ľavicovým opatreniam obsiahnutým vo volebnom programe sa v ľavej časti spektra ocitli aj stredopravé KDH a ANO," uvádza INESS.
Inštitút hodnotil 4 oblasti -- ekonomiku, sociálny systém, zdravotníctvo a školstvo. Jednotlivým opatreniam udeľoval body zo škály -5 až +5 a váhu podľa ich dôležitosti. Pritom nula je východiskový bod, ktorým je dnešný stav na Slovensku, -5 predstavuje spoločnosť, ktorá je úplne pod kontrolou štátnych orgánov, a +5 predstavuje minimálny štát.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:57