StoryEditor

Národniari sú proti novele Zákonníka práce

18.03.2007, 23:00

SNS je zásadne proti predloženému návrhu Zákonníka práce. "Sme presvedčení, že Zákonník práce je obojsmerná, nie jednosmerná ulica. A na tej obojsmernej ulici by mali byť zamestnávatelia a odborové zväzy," vyhlásil v piatok po rokovaní rozšíreného predsedníctva strany v Oščadnici predseda národniarov Ján Slota.
Príkladom nedobrých vzťahov odborov k zamestnávateľom je podľa Slotu Kia Motors Slovakia v Žiline, kde odbory umelo vyvolávajú pnutie, pričom kórejskí investori začínajú mať pochybnosti o tejto investícii na Slovensku. "Vyzývam odborárov, aby si uvedomili, že tu je trhová ekonomika a socializmus sme pochovali v roku 1989. A dúfam, že sme pochovali aj komunizmus," vyhlásil Slota. SNS podľa neho je za prijatie Zákonníka práce, ale takého, ktorý bude výhodný pre odborové zväzy, ale aj zamestnávateľov. "Bez toho, aby zamestnávatelia mali vytvorené podmienky, nebude ani zamestnanosť, ani prosperita," zdôraznil.
Podporu nevylučujú
Podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Rafeala Rafaja má strana výhrady napríklad k nútenej živnosti či obmedzeniu pracovného času, ktoré "nie je vhodné pre niektoré profesie, skrátenie nadčasov môže spôsobiť problémy napríklad v zdravotníckom sektore". Ako ďalej povedal v diskusnej relácii STV O 5 minút 12, "naše výhrady sú systémové, no pokiaľ budú zohľadnené, vieme si predstaviť, že novelu podporíme".
Už iba dva dni
Novelu môžu pripomienkovať aj občania prostredníctvom verejnej diskusie, ktorú spustila strana Smer--SD. Výhrady môžu posielať k návrhu, ktorý vyšiel ako príloha denníka Nový čas a ktorý je prístupný v elektronickej podobe i na internetovej stránke Úradu vlády. Majú na to ešte dva dni.
Ústredie strany Smer, ktorá akciu organizuje, nechcelo k predbežným výsledkom pripomienkovania verejnosti poskytnúť žiadne konkrétne informácie. "Doteraz prišli stovky pripomienok," povedala Ľubica Končalová z tlačového oddelenia strany. Možnosť zaslať pripomienky písomne, elektronickou poštou, alebo oznámiť ju telefonicky, končí v utorok. Do konca týždňa by mohla komisia, ktorú Smer zostaví, pripomienky vyhodnotiť.

Ako sa zapracujú pripomienky
Návrhy, ktoré strana uzná ako podstatné, zapracujú poslanci Smeru prostredníctvom poslaneckých návrhov v Národnej rade SR. Výhodou by malo byť, ak budú pripomienky vypracované už v paragrafovom znení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:56