StoryEditor

Plyn pre Ukrajinu zdražie, nás sa to nedotkne

23.05.2006, 00:00
Rusi pomocou zemného plynu opäť tlačia na Ukrajinu. Člen vedenia ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexander Riazanov pripustil, že ceny dodávok pre Ukrajinu by mohli od júla stúpnuť zo 110 na 130 dolárov za tisí metrov kubických.

Rusi pomocou zemného plynu opäť tlačia na Ukrajinu. Člen vedenia ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexander Riazanov pripustil, že ceny dodávok pre Ukrajinu by mohli od júla stúpnuť zo 110 na 130 dolárov za tisíc metrov kubických. Slovenska by sa možný spor nemal dotknúť.
Dôvodom najnovších plánov na zdražovanie plynu je zvýšenie dovozných cien suroviny z Kazachstanu. Dohodli sa na tom cez víkend ruský prezident Vladimír Putin a jeho kazašský náprotivok Nursultan Nazarbajev.
Nová dohoda medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou o zvýšení cien plynu na 95 dolárov za tisíc metrov kubických bola prijatá len v januári tohto roku. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko pritom očakával, že platiť bude ešte päť rokov, ruská strana však hovorí len o polročnej lehote. Uzavretiu dohody pritom predchádzal tvrdý konflikt medzi oboma krajinami, ktorý spôsobil aj obmedzenie dodávok komodity do Európy.
Podľa hovorkyne Slovenského plynárenského priemyslu Dany Kršákovej však podobná situácia nehrozí. "Neočakávame, že by to malo mať vplyv na dodávky zemného plynu pre Slovensko," uviedla Kršáková. Ich prípadné zdražovanie pre nášho východného suseda by sa nemalo premietnuť ani do cien plynu pre slovenských odberateľov.
Rovnaké ubezpečenia zaznievajú aj z Kremľa. Minister energetiky a priemyslu Viktor Christenko poslal Európskej únii list, v ktorom ubezpečil o spoľahlivosti ruských energetických dodávok. Podpredseda vlády Alexander Žukov dokonca vyhlásil, že Rusko ich bude naďalej zvyšovať. A to za svetové trhové ceny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:34