StoryEditor

Ázijské ceny berú Európanom prácu

Zatvorenie šamorínskeho závodu Samsonite, ktorý pred ôsmimi rokmi 350 miestami "zachraňoval región", môže spustiť lavínu odchádzajúcich investorov.

Slovensko prišlo o druhého veľkého investora v priebehu desiatich dní.
Len týždeň potom, ako nemecký Dräxlmaier oznámil, že nebude investovať v Rimavskej Sobote, ale radšej v Rumunsku, vymenil koncom minulého týždňa Šamorín za lacnejšiu Čínu americký výrobca kufrov a tašiek Samsonite. Ešte predtým zo Slovenska do Číny odišiel aj známy - dokonca slovenský výrobca športových ruksakov Treksport.
Čína bola pre Samsonite dokonca natoľko lákavá, že tam odchádza len tri roky potom, čo za 80 miliónov korún zmodernizoval závod v Šamoríne, ktorý získal po skrachovanom Kožatexe.
Zdá sa, že Slovensko sa postupne dostáva tam, kde sú už roky bohaté európske krajiny. Výroba sa u nás "vinou" rýchlo rastúcich platov stáva pre mnohé firmy neefektívnou. Kufre ako prvé balia výrobné podniky nenáročné na výskum či vývoj. "Takéto odvetvia sa presúvajú vždy tam, kde je práca najlacnejšia," hovorí ekonóm Pavol Kárász. Naznačil, že odchádzať budú v budúcnosti aj podniky z iných odvetví. Slovensko pred rozsiahlou stratou pracovných príležitostí môže zachrániť znalostná ekonomika.
Pod úspech čínskych tovarov na zahraničných trhoch sa však nepodpisuje len lacná práca. Ochota Číňanov pracovať za "almužnu" ide ruka v ruke s podhodnotenou čínskou menou jüan. Peking drží kurz zámerne príliš nízko, aby mohli tamojšie fabriky lacnejšími tovarmi doslova rozvalcovať zahraničné trhy. Európska únia sa pred prívalom lacného ázijskému tovaru bráni clami, no ani tie nemusia pomôcť. Čínske tovary sú také lacné, že aj clo ich ceny zvýši v prepočte len o desiatky korún.
Samsonite na Slovensku prepustí 350 ľudí. V Európe už títo Američania nemajú prakticky žiadnych dodávateľov, všetci odišli do lacnej Ázie. Samsonite je dnes v Šamoríne s 15-tisíc obyvateľmi posledným veľkým výrobcom cestovných kufrov a tašiek na starom kontinente. Ostatní sú už v Číne, vo Vietname alebo v Indii.
Pracovníci šamorínskeho Samsonite majú priemerný plat 12 400 korún mesačne, čo je takmer o tretinu menej ako oficiálny celoslovenský priemer, no o pár stoviek viac ako je priemer v kožiarskom odvetví. Na európske pomery sú ich platy síce nízke, ale v porovnaní s Áziou to pre Samsonite znamená asi trojnásobné výdavky.

01 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dovozné kvóty na mäso ohrozia domáce firmy 02 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rádioaktivita aj po 17 rokoch 03 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BMW chce byť v Ázii najlepší
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:59