StoryEditor

Mochovce dostaviame

25.02.2007, 23:00
Výpadky výroby elektriny spôsobené odstavením bohunických blokov by sme mali vyriešiť o päť rokov. Na rok 2012 je totiž naplánovaná dostavba 3. a 4. jadrového bloku v Mochovciach.

Výpadky výroby elektriny spôsobené odstavením bohunických blokov by sme mali vyriešiť o päť rokov. Na rok 2012 je totiž naplánovaná dostavba 3. a 4. jadrového bloku v Mochovciach. Šéf talianskeho Enelu Fulvio Conti zámer dostavať Mochovce oznámil v piatok za účasti nášho premiéra.

Žiadne odklady
Mochovce sa tak dostavajú o rok skôr, ako počítali odborníci. "Podľa dnes dostupných údajov je tento termín reálny," povedal hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva. Stavebné práce by sa mali začať v druhej polovici tohto roka a zamestnajú niekoľko tisíc ľudí. "Slovenská strana bude nápomocná pri vybavovaní všemožných povolení," dodal premiér Robert Fico.
Premiér, ktorý svoj kabinet označil ako naklonený jadrovej energetike, sa po prísľube Enelu netajil spokojnosťou. Naznačil dokonca, že by sa chcel s Enelom dohodnúť na ďalších jadrových projektoch. Do úvahy pripadajú pozemky v Jaslovských Bohuniciach a vo východoslovenských Kecerovciach. Bližšie podrobnosti však neuviedol.

Žiadne protislužby
Taliani očakávané rozhodnutie o dostavbe oznámili po nátlaku Roberta Fica o dva mesiace skôr ako plánovali. Premiér aj Conti však odmietli, že by vláda musela Enelu za to sľúbiť nejakú protihodnotu.
Protihodnotou by mohlo byť zmiernenie radikálneho Ficovho postoja k zmluve o prenájme hydroelektrárne v Gabčíkove.
"Dohodli sme sa, že všetky argumenty, ktoré sú dnes na stole, preberie pracovná skupina, ktorú na tento účel vytvárame. Nemáme problém s Enelom, ale s pánmi, ktorí chodili po tomto koberci pred júlom 2006," povedal Fico na pôde úradu vlády. Taliani však ešte vyhraté nemajú, ako pre HN potvrdili zdroje prítomné na rokovaní, konkrétne dohody sa v tomto smere neuzavreli.

Žiadne zvýhodnenia
Náklady na výstavbu dvoch blokov by nemali prekročiť 70 miliárd korún. Presná suma bude známa až po ukončení štúdie realizovateľnosti v apríli. Taliani ju chcú financovať sčasti zo zisku elektrární, sčasti z nových úverov. Štátneho rozpočtu sa to priamo nedotkne, sľubuje Fico. Talianom sa neumožnia ani zrýchlené účtovné odpisy Mochoviec, ktoré by im ušetrili niekoľko miliárd.
"Nedali sme Enelu žiadnu výhodu ani ekonomickú subvenciu. Povedali sme jasne, že sa nebudeme zúčastňovať nafinancovaní," povedal po rokovaniach minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
Štát ako tretinový vlastník elektrární sa na dostavbe Mochoviec bude podieľať nepriamo. Keďže všetok zisk firmy bude smerovať do investícií, akcionári minimálne najbližšie štyri roky neuvidia žiadnu dividendu.
Slovenské elektrárne chcú investovať do výstavby nových zdrojov 110 miliárd korún. Spomínaných 70 by malo ísť do Mochoviec, zvyšok si vyžiada modernizácia termoelektrárne vo Vojanoch, výstavba hydroelektrární na Ipli či investície do spaľovania biomasy.

01 - Modified: 2003-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Iračania sa nezhodujú v otázke úlohy USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:11