StoryEditor

OECD: Rast ekonomiky zostane vysoký

24.05.2006, 00:00

Rast slovenskej ekonomiky zostane vysoký a aj v tomto a budúcom roku by mal prekročiť šesť percent. Výraznejšie ako domáci by ho mal podporovať zahraničný dopyt. Napriek tomu Slovensko aj naďalej bude zápasiť s pomerne vysokou nezamestnanosťou. Tá by mala budúci rok klesnúť z tohtoročných 15,4 na 14,7 percenta. Vyplýva to z očakávaní Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Podľa odhadov organizácie by sa pozitívne mala vyvíjať aj inflácia. Rast spotrebiteľských cien by sa mal budúci rok spomaliť o 1,4 percentuálneho bodu na 2,2 percenta. OECD však podmieňuje splnenie inflačného cieľa v roku 2007 sprísnením menovej politiky.
Menej potešujúce správy mala organizácia pre Českú republiku. Po vlaňajšom rekordnom šesťpercentnom raste by sa mala ekonomika našich západných susedov mierne spomaliť. Minulý rok potiahol Česko dopredu hlavne zahraničný obchod. Analytici pritom predpovedali aj na tento rok výsledok podobný vlaňajšku.
Podľa OECD sa celosvetový ekonomický rast zrýchľuje a dostáva sa aj do doteraz slabších oblastí, akými sú Japonsko alebo Európa. Najrozvinutejšie ekonomiky sveta tak porastú v tomto roku o 3,1 percenta. Napriek existujúcim hrozbám vyplývajúcim z vysokých cien ropy a nerovnováh na bežných účtoch krajín bude podľa OECD expanzia globálnej ekonomiky pokračovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:42