StoryEditor

Chrípka do Rumunska mala prísť od nás

24.05.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo pôdohospodárstva odmieta informácie zverejnené v rumunskom denníku Jurnalul National, podľa ktorých mala byť do Rumunska dovezená hydina nakazená vírusom vtáčej chrípky zo Slovenska. "Túto možnosť vylučujeme," vyhlásilo ministerstvo.
Rumunský denník tvrdil, že dve hydinárske farmy mali z brašovskej župy doviezť z Maďarska a zo Slovenska väčšie množstvo mláďat moriakov. Viac ako 20-tisíc z nich v krátkom čase na týchto farmách uhynulo. Časť z nich podľa novín spálili, ďalšiu časť zakopali. Pri testoch vzoriek, ktoré odobrali uhynutým zvieratám, naďabili sčasti na vírus H5N1 vtáčej chrípky.
Ministerstvo pôdohospodárstva pripomína, že na našom území boli zatiaľ identifikované dva prípady výskytu vtáčej chrípky koncom februára tohto roku. V oboch prípadoch išlo o voľne žijúce vtáky. V hospodárskych chovoch sa do dnešného dňa neobjavil ani jeden prípad tohto ochorenia. Od začiatku tohto roku bolo v laboratóriách Štátneho veterinárneho ústavu vo Zvolene vyšetrených viac ako dvetisíc vzoriek, čo niekoľkonásobne presahuje množstvo vyšetrení, ktoré nám predpisuje Európska únia. "Slovenské chovy sú tak bezpečne chránené od doručenia počiatočných informácií o výskyte vtáčej chrípky v Európe," konštatovala hovorkyňa rezortu Katarína Czajliková.
Informácie rumunských zdrojov o údajnom vývoze infikovanej hydiny do tejto krajiny dementoval aj maďarský hlavný veterinár Miklós Süth. "V uplynulom období sme na území Maďarska odhalili prítomnosť vírusu H5N1 výlučne v prípadoch, o ktorých sme informovali," vyhlásil.
Neskôr aj rumunský premiér Calin Tariceanu odmietol tvrdenia miestnych médií, že rozšírenie vtáčej chrípky v krajine spôsobil masový dovoz hydiny z Maďarska a zo Slovenska. "Počul som o týchto špekuláciách, že dovezená hydina priniesla vírus do Rumunska. To nie je pravda. Môžem vám povedať, že neexistuje dôkaz, že dovoz z Maďarska a zo Slovenska spôsobil nové výskyty (vtáčej chrípky) v Rumunsku," vyhlásil Tariceanu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:00