StoryEditor

Vzdelávacie poukazy na krúžky nestačia

12.09.2006, 00:00
Informatika, šport a cudzie jazyky. Pre tieto oblasti sa deti najčastejšie rozhodujú pri výbere krúžkov poskytovaných základnými a strednými školami. Záujmovú činnosť na školách podporuje štát vzdelávacími poukazmi už tretí rok.

Informatika, šport a cudzie jazyky. Pre tieto oblasti sa deti najčastejšie rozhodujú pri výbere krúžkov poskytovaných základnými a strednými školami. Záujmovú činnosť na školách podporuje štát vzdelávacími poukazmi (80 korún mesačne) už tretí rok. Niektoré školy však vyberajú príspevky aj od rodičov. Tvrdia, že príspevok od štátu nepokryje ich náklady. Peniaze investujú najmä do pomôcok, ktoré deti využívajú pri krúžkovej činnosti.

Myši a klávesnice
V Základnej škole Smetanov háj v Dunajskej Strede bol v minulom školskom roku mesačný príspevok 50 Sk na počítačový krúžok. "Peniaze sme použili na nákup zničených myší a klávesníc," uviedla zástupkyňa školy. V tomto školskom roku zvažujú zavedenie príspevkov od rodičov. Rovnako aj na trenčianskej Základnej škole na Ulici P. Bezruča. "Náklady sú vysoké," pripomína zástupkyňa školy Hana Mozolová. Žiaci piešťanskej Základnej školy F. E. Scherera budú priplácať 60 korún na krúžok informatiky organizovaný strediskom záujmovej činnosti, ktoré patrí pod školu. "Školské krúžky sú zdarma," vysvetľuje riaditeľka školy Gizela Talačová.

Posledný rok?

Ministerstvo školstva už avizovalo zrušenie poukazov. "Záujmové vzdelávanie žiakov budeme financovať aj naďalej," ubezpečila hovorkyňa rezortu Viera Trpišová. Školskí odborári by privítali, ak budú školy dostávať peniaze nielen na krúžky, ale napríklad aj na prípravu žiakov na súťaže. "Za krúžkovú činnosť získa učiteľ v priemere 600 Sk v hrubom, za prípravu žiaka na olympiádu nič," vysvetlil šéf školských odborárov Ján Gašperan. Vyplatenie odmeny za prípravu "olympionika" je totiž len na vedení školy. Samotné školy by zrušenie poukazov potešilo. "Ich hodnota je symbolická, systém byrokratický so šibeničnými termínmi," argumentuje riaditeľka bratislavskej Základnej školy Pri kríži Iveta Mišíková. Vytlačiť vzdelávacie poukazy, dať na podpis rodičom, spísať protokol a zaslať ho zriaďovateľovi musia do polovice septembra. "Problém s tým majú najmä súkromné školy," zhodnotil Igor Mariančík z Krajského školského úradu v Bratislave.

Ako fungujú vzdelávacie poukazy?
- nárok na vzdelávací poukaz má každý žiak základnej a strednej školy
- poukaz podpísaný rodičom treba odovzdať do konca septembra na vybranú inštitúciu
- školák ním môže "platiť" za krúžok organizovaný školou, školským klubom, centrom voľného času, školským strediskom záujmovej činnosti, domovom mládeže či štátnou jazykovou školou
- do záujmovej činnosti fiancovanej prostredníctvom poukazov sa zapojilo asi 75 percent žiakov základných a stredných škôl

Koľko stáli?
2004 - 210,5 milióna Sk
2005 - 557,9 milióna Sk
2006 - 553,2 milióna Sk (suma nie je konečná)
Zdroj: HN, MŠ SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:58