StoryEditor

Čo odhalí rozbor moču

13.05.2010, 13:15
Autor:
(dia)(dia)
Medzi najjednoduchšie a najdostupnejšie metódy, ktoré zlepšujú diagnostický proces pacientov s diabetom, patrí vyšetrenie moču.

Medzi najjednoduchšie a najdostupnejšie metódy, ktoré zlepšujú diagnostický proces pacientov s diabetom, patrí vyšetrenie moču.

Moč sa vyšetruje dvoma spôsobmi:

● diabetici si vyšetria moč sami

● laboratórne – najčastejšie pri hospitalizácii pacienta v nemocničnom zariadení alebo pri ambulantnej kontrole.

Glukóza – akákoľvek prítomnosť glukózy v moči znamená chorobný stav. Glukóza prechádza do moču zvyčajne vtedy, ak jej koncentrácia v krvi prevýši hodnotu 10 mmol/l. Vyšetrenie nedáva informáciu o hodnotách glykémie a nevýhodou je tiež zmena obličkového prahu pre glukózu, ktorý sa zvyšuje diabetikom a starším ľuďom.

Čo je obličkový prah?

Glykémia, pri ktorej sa objaví cukor v moči, je obličkový prah pre glukózu. Dá sa približne zistiť opakovaným vyšetrením glykémie a cukru v čerstvej vzorke moču.

Albumín – jeho zvýšené vylučovanie v moči (mikroalbuminúria) je včasným a spoľahlivým ukazovateľom vývinu:

● diabetickej nefropatie (poškodenie obličiek),

● proliferatívnej retinopatie (poškodenie očného pozadia),

● makroangiopatie (poškodenie ciev).

Vyšetruje sa 8-hodinový zber, zväčša nočného moču, normohodnota je 0 – 25 mg/8 hod.

Pozor!

Vylučovanie albumínu močom sa zvyšuje aj pri fyzickej námahe, dlhom státí, v chlade, pri vysokom krvnom tlaku, horúčkach a pod.

Ketolátky – ich nález v moči je veľmi dôležitým ukazovateľom poruchy metabolizmu predovšetkým diabetikov 1. typu a v priebehu ďalších komplikácií. Upozorňuje na nutnosť lekárskeho zásahu.

Acetón – organická látka vznikajúca v organizme pri nadmernom spaľovaní tuku – pri hladovaní a ťažkom diabete. Pri diabetickej kóme ho cítiť v dychu.

Bielkoviny – medzi kvantitatívne vyšetrenie moču diabetikov zaraďujeme vyšetrenie kvantitatívnej proteinúrie. Ide o 24-hodinový zber moču. Za normohodnotu možno považovať rozpätie 0,0 – 0,15 g/24 hod., treba však zobrať do úvahy rozmedzie noriem, ktoré udáva príslušné laboratórium, kde sa vyšetrenie realizuje.

Glomerulárna filtrácia

V rámci klírensu kreatinínu sa vyšetruje glomerulárna filtrácia (GF) na posúdenie funkcie obličiek. Diabetikom sa v začiatočných štádiách ochorenia výška GF z viacerých dôvodov zvyšuje. Ak vplyvom nedostatočnej kompenzácie diabetu dochádza k poškodeniu obličiek. GF sa postupne znižuje. Vyšetrenie sa robí porovnaním koncentrácií kreatinínu v sére a v moči. Veľkosť GF je u ľudí v ležiacej polohe vo veku od 20 do 40 rokov prepočítaná na 1,73 m2 povrchu tela. U muža je to 2,1 – 2,2 ml/s (127 – 130 ml/min.), u ženy 1,9 – 2,0 ml/s (118 – 120 ml/min.). Počas dňa je hodnota GF vyššia (max. dosahuje okolo 13,30 hod.) ako v noci (min. dosahuje okolo 4 hod.). Vekom hodnota GF klesá – u 80-ročných je znížená na 50 %.

Mikrobiologické vyšetrenie

Diabetici sú náchylnejší na infekcie dolných močových ciest, preto sa im často vykonáva mikrobiologické vyšetrenie na kultiváciu a citlivosť.

Tubulárna resorpcia – objem prefiltrovanej krvi v kanálikoch, ktoré sú súčasťou obliečiek. Jej norma kolíše od 98,8 – 99,5 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/fakty-o-diabete, menuAlias = fakty-o-diabete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 22:37