StoryEditor

Tu nájdete odpovede na vaše otázky ohľadom diabetu

17.09.2015, 00:58
Autor:
(dia)(dia)
Odpovedá diabetologička MUDr. Eva Pavleová

Mám diabetes 1. typu už 16 rokov. Na inzulínovej pumpe som 2 roky. Posledné 2 mesiace registrujem, že po večernej výmene kanyly mám v noci hyperglykémiu. Kanylu vymieňam pravidelne, je pravda, že koža je po výmene starej kanyly červená a dosť podráždená. Môže byť, že je hyperglykémia z dôvodu výmeny? Neviem si to inak vysvetliť. Za iných okolností sú glykémie pekné.

Kanylu vymieňate pravidelne, ale nepíšete, ako často. Ak sa dá, skúste častejšie, koža po výmene kanyly by nemala byť zapálená. Zároveň môžete vyskúšať vymeniť kanylu ráno, uvidíte, či to bude mať nejaký vplyv na denné glykémie. Ak nie, tak pravdepodobne ani vaše nočné hyperglykémie nebudú s týmto súvisieť.

 

Na preventívnej prehliadke v 09/2014 som mala hladinu krvného cukru 4,18 mmol/l a vo februári 2015 som mala 5,15 mmol/l. V marci som nastúpila pracovať na dohodu. Pracovala som celý mesiac 11 hod. denne (archivovanie dokladov na počítači). Keď som po mesiaci skončila, bola som strašne unavená a vyčerpaná - asi po 2 týždňoc,h keď mi nebolo lepšie, som si zmerala cukor nalačno a bola som veľmi prekvapená, keď som mala 6,5 mmol/l a o týždeň 7,5 mmol, o ďalší týždeň 8,5 mmol, teraz mám 7,2 mmol/l. Chcem sa spýtať, či je to už cukrovka, lebo celý život som mala cukor v poriadku, alebo či to môže byť aj tej vyčerpanosti. Zatiaľ nechcem ísť k diabetologičke, lebo nechcem byť evidovaná.
Nemusíte ísť k diabetologičke, stačí zájsť k obvodnému lekárovi, povedať mu o probléme a ten urobí patričné kroky.

 

Mám dve deti. Roky pracujem v pekárni. Nočná mi začína o trinástej hodine, niekedy som v práci aj 20 hodín. Skoro všetko sa vyrába manuálne. Pracujem každý druhý deň. Potom ma čaká práca doma, povinnosti okolo detí, domácnosť. Skoro nikdy po zmene nejdem spať, až večer. Spím maximálne sedem hodín. Cítim sa vyčerpaná, som úplne bez nálady, bez radosti zo života, všetko ma zaťažuje, stále som nervózna. Ako nájsť zase chuť do života?

Vo vašom prípade by som jednoznačne navštívila psychológa.

 

Mám diabetes 1. typu. Som pod váhou, mám trojmesačného syna. Potrebujem pribrať.

Odporúčam zvýšiť kalorický príjem.

 

Som vedená v dia ambulancii ako rizikový pacient. Dlhodobo mám poruchu glukózovej tolerancie. Nalačno mám glykémie do 7 mmol/l (mala som aj 9), cez deň mám veľké výkyvy (od 7 – 13 mmol/l). V zdravotnom zázname mám uvedenú aj hypoglykémiu a prekolapsové stavy, AD neberiem. V poslednej dobe pociťujem väčší smäd, únavu, zníženú telesnú kondíciu. Internista mi upravil liečbu vysokého tlaku, občas mám problémy sa vymočiť, bolia, pália a puchnú mi nohy. Počas dňa pozorujem zhoršovanie a zlepšovanie zraku, občas zahmlené alebo dvojité videnie. Môžu tieto prejavy súvisieť s možným zhoršením diabetu? Môžu byť bolesti nôh dôsledkom kolísania cukru?

Nerozumiem veľmi dobre tomu, čo píšete. Najprv tvrdíte, že ste vedená v diabetologickej ambulancii s diagnózou porucha glukózovej tolerancie a následne sa pýtate, či vaše ťažkosti môžu súvisieť so zhoršením diabetu. Pacientov s poruchou glukózovej tolerancie objednávame raz ročne na záťažový test (oGTT),  pacienti už s diagnostikovanou cukrovkou absolvujú niekoľko kontrolných vyšetrení za rok. Podľa glykémií, ktoré uvádzate, ide vo vašom prípade skôr o diabetes ako hraničnú poruchu.

 

V rodine  máme cukrovkárov. Aj môj otec bol diabetik, ale nepichal si inzulín, bral len tabletky. V poslednej dobe na sebe pozorujem, že keď sa najem, po dvoch až troch hodinách mi je zle na odpadnutie, som malátna, pália ma oči, pobolieva na hlava.  Nemám ale pocit hladu, cítim len pocit smädu a často chodím na malú potrebu. Ako zjem alebo vypijem niečo sladké, upraví sa to a je dobre. Môže ísť o prejavy hypoglykémie? 

Vaše ťažkosti môžu súvisieť s nízkou glykémiou, pokiaľ ustúpia po jedle alebo sladkom nápoji.

 

Ak chcem inzulínovú pumpu, záleží aj na hmotnosti? Mám diabetes 2. typu.

Nie, telesná hmotnosť sa neberie do úvahy pri posudzovaní vhodnosti pacienta na inzulínovú pumpu.

 

Mala som diagnostikovaný gestačný diabetes. Počas tehotenstva som mala glykémie veľmi dobré (nalačno priemerne okolo 4 mmol/l a 2 hodiny po jedle 5 - 6mmol/l). Po jedle zriedkakedy boli hodnoty vyššie, a to aj napriek nedodržanej diéte. Hodnoty boli dobré aj po sladkom. Glykovaný hemoglobín bol tiež dobrý. Po pôrode som si doma párkrát spravila test a keďže výsledok bol dobrý, na kontrolu som nešla. Po vyše roku sa mi dostal glukomer do rúk a po jedle (sladkom, kalorickom) cca asi po hodine a pol mi ukázalo glykémiu 8,5 mmol/l a cca po pol hodine už len 5,6 mmol/l. Mám sa obávať? Obézna nie som, naopak. Kojením som veľmi schudla, skôr by som potrebovala pribrať.


U žien, ktoré mali počas tehotenstva diagnostikovaný gestačný diabetes, je v budúcnosti vyššie riziko vzniku cukrovky. Preto tieto mamičky pravidelne aj po pôrode kontrolujeme. Po šestonedelí ste mali znovu absolvovať záťažový test, ak ste tak neurobili, treba sa vo vašej diabetologickej ambulancii dohodnúť na termíne.

 

Ako dlhoročný diabetik vás prosím o informáciu, ako má vyzerať kontrola diabetika v ordinácii diabetológa. Čo všetko má diabetológ kontrolovať a aké doplnkové odborné vyšetrenia má diabetik absolvovať a v akých intervaloch. Stretávam sa s nespokojnosťou pacientov, ktorí konštatujú, že kontrola sa zúžila len na otázku ako sa máte, kontrolu krvného tlaku a kontrolu nameraných glykémií doma. 

Nechcem všeobecne  písať, ako má vyzerať kontrola diabetika v ordinácii diabetológa, lebo by možno niektorí kolegovia so mnou nesúhlasili, ale napíšem vám, ako vyzerá bežná kontrola pacientov u nás. Otázka, ako sa máte, je samozrejmosťou. Pýtame sa hlavne na ťažkosti súvisiace s vysokými  a  nízkymi glykémiami. Skontrolujeme aktuálnu glykémiu, vyhodnotíme výsledky selfmonitoringu a výsledky z laboratória.  Každého pacienta odvážime, zmeriame obvod pásu, vyhodnotíme BMI (body mass index).  Každému pacientovi zmeriame krvný tlak a pulzovú frekvenciu.  Zároveň sa pri každej kontrole snažíme  pacienta vyzuť a skontrolovať mu nohy. Raz ročne má pacient nárok na vyšetrenie, ktorým zistíme prítomnosť jednej z komplikácií cukrovky,  a to diabetickej neuropatie, tzv. Neurotestom. Rizikových pacientov potom objednávame na edukáciu, kde sú kompletne poučení o tom, ako si dávať  na nohy pozor, vrátane odporúčania vhodnej obuvi.  Raz ročne by mal mať každý diabetik natočené EKG. Poisťovne nám toto vyšetrenie neuhrádzajú, preto zvyknem pacienta odoslať ku kardiológovi. Takisto odosielame pacientov minimálne raz ročne na očné vyšetrenie, cievne vyšetrenie,  v prípade potreby k neurológovi, nefrológovi, gastroenterológovi, kožnému lekárovi, endokrinológovi, urológovi. 

Za najdôležitejšiu súčasť starostlivosti o diabetikov však považujem edukácie. V našej ambulancii robíme 2 až 3-krát do týždňa skupinové edukácie na rôzne témy (stravovanie, sacharidové jednotky, komplikácie, diabetická noha, zahájenie liečby inzulínom a i.).  Bez týchto „školení“ si prácu s pacientmi ani neviem predstaviť. 

 

Prešla som na inzulín a pri denných hodnotách glykémií, ak sú napr. od 6,5 do 8,5 mmol/l, mám ubrať z denného inzulínu po 1 jednotke, alebo z nočného 17 jednotiek? Alebo to záleží od fyzickej námahy a práce v trojzmennej prevádzke?

Nerozumiem, prečo pri spomínaných hodnotách glykémií chcete uberať inzulín?

 

Akým spôsobom znížiť dlhodobo vysoký cukor?

A prečo máte dlhodobo vysoký cukor? Dbáte na pravidelnú životosprávu? Máte dostatok fyzickej aktivity? Máte nadváhu, alebo obezitu? Stravujete sa tak, ako je diabetikom odporúčané. Ovládate sacharidové jednotky?

    

Pri dávkovaní inzulínu mám kolísavé hodnoty glykémie. Ako mám dosiahnuť stabilné hodnoty?

Kolísavé hodnoty glykémií súvisia často s nepravidelnou životosprávou a s neznalosťou alebo s nedodržiavaním odporúčeného množstva sacharidov na deň (SJ). Príčinou môžu byť ale napríklad aj   chyby týkajúce sa skladovania inzulínu alebo chyby pri aplikácii inzulínu, keď pacienti nepremiešajú inzulín pred podaním tak, ako treba, alebo ho aplikujú stále do toho istého miesta, alebo predčasne vytiahnu ihličku z kože. Mali by ste všetko podrobne prebrať s vašou lekárkou alebo edukačnou sestričkou.

 

Dcérka mala diabetes  1. typu diagnostikovaný v apríli minulého roka. Posledné týždne nám glykémia vyskočila na 15 až vyše 20 mmol/l a asi dva dni skáče za 2 - 3 hodiny z 21 na 8 mmol. Hľadáme príčinu, ale márne. Dcérka je z toho bezradná, snažíme sa dodržiavať už zaužívaný režim, ktorý sa nám pri zistení DM overil, no nič nepomáha. Vedeli by ste nám poradiť, čo spôsobuje tieto výkyvy glykémie? Dcérka nebola ani chorá, nemala žiaden extrémny stres.

Najlepšie bude, keď všetko preberiete s vaším diabetológom a edukačnou sestričkou. Niekedy sa príčina nájde, sú však aj situácie, kedy ani po dôkladnom „pátraní“ nezistíme, v dôsledku čoho glykémie kolísajú.

 

Som evidovaný diabetik neliečený (iba stravou). Moja nedisciplinovanosť sa prejavila číslom 16,6 mmol/l  po 3 hodinách od obedu. Pred dvoma dňami ma prekvapil veľký smäd, ktorého sa ani po častom pití tekutín a močení nemôžem zbaviť.

Už ste si glykémiu ďalej nekontrolovali? Pokiaľ sú glykémie vysoké, treba ísť k diabetológovi, ktorý zváži ďalší postup a odporučí vhodnú liečbu. Veľký smäd je vo vašom prípade pravdepodobne príznakom nevyrovnanej cukrovky.

 

Nerozumiem mechanike rannej hyperglykémie. Dennú glykémiu mám v priemere okolo 7, čiže v tolerovanej hranici. Som vodič z praxe a tak vzhľadom k stresu a povahe práce jem cca o 18 h. Večera je striedma. Gro polka krajca, nátierka, zelenina, hydinová šunka. Ku každému jedlu si podám dávku rýchleho inzulínu. Večer po 21.30 si dám inzulín k spánku. Ale ráno mám spomenutú hyperglykémiu, ktorú zrazím dávkou inzulínu na prijateľnú mieru. A potom neskôr pred raňajkami ďalšia dávka. Tak doriešim rannú hyperglykémiu. Ale čo s tou nočnou? Navŕšil som i objem nočného inzulínu o 15 j skúšobne, ale výsledok je nula, čo ma hnevá. Niekedy sa už domnievam, že som na inzulín rezistentný.

Akú máte glykémiu o 3.00 hod. ráno? Ak vám stúpa, pokojne môžete nočný inzulín pridať, ale ak vám, naopak, klesá, problém rannej hyperglykémie bude inde, a síce v účinku kontraregulačných hormónov v skorých ranných hodinách. V takom prípade vám neostane nič iné, len si pripichnúť inzulín v čase, kedy začína glykémia nadránom stúpať, alebo, čo je v takomto prípade najideálnejšie, prejsť na inzulínovú pumpu.

 

Bola som v lekárni na odmeraní cukru v krvi nalačno a namerali mi 5,5 mmol/l. Stravujem sa zdravo, mám aj pohyb. Čo mám urobiť pre to, aby som mala v norme krvný cukor aj nalačno a aj keď sa najem? Nechcela by som mať v blízkej budúcnosti cukrovku. Inak som zdravý.

Neviem prečo máte taký veľký strach práve z cukrovky? Máte v rodine toto ochorenie? Máte obezitu, alebo nadváhu? Ak áno, tak treba jednoznačne schudnúť a dosiahnuť normálnu telesnú hmotnosť (body mass index BMI pod 25). Takže pravidelná fyzická aktivita a zdravé stravovanie sú nevyhnutnosťou.

 

Test glukózovej tolerancie sa vykonáva iba v diabetologickej ambulancii alebo ho môže vykonať aj obvodný lekár? Býva mi zle po zjedení, vypití sladkého, no môj gastroenterológ mi poradil vynechať to zo stravy. No niekedy príde chuť si dať sladké, ale mne tak do hodiny príde strašne zle - triaška a je mi na omdletie, v ústach mám nepríjemnú chuť, až na vracanie, oblieva ma studený pot. Neviem už, koho sa mám spýtať, mám kŕče v oblasti pankreasu a obvodný mi nechce dať odporúčenie k  diabetológovi, vraj to je zbytočné.

Vaše ťažkosti môžu súvisieť s tzv. hypoglykémiou (nízkou hladinou cukru v krvi po vyplavení inzulínu). Ako si v takomto prípade pomáhate? Ako ťažkosti ustúpia? Odporúčanie k diabetológovi vám môže dať aj internista, gynekológ alebo iný špecialista. 

01 - Modified: 2007-09-17 07:10:41 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - McCafé
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/dia-poradna, menuAlias = dia-poradna, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
21. apríl 2024 12:43