StoryEditor

Sú grapefruity vhodné pre diabetika?

28.04.2010, 08:44
Autor:
(dia)(dia)

Je vhodné, aby diabetik konzumoval grapefruity? Pôvodne som si myslela, že áno, ale našla som dva protichodné názory od dvoch lekárov.

Ak budete konzumovať všetko s mierou, neuškodí Vám to. Grapefruit patrí do skupiny ovocia s nízkym glykemickým indexom, t. j. po jeho zjedení glykémia stúpa pomaly. Preto je zaradený medzi vhodné druhy ovocia pre diabetika 1. aj 2. typu. Obsahuje minerálne látky, vitamíny, hlavne vitamín C, vlákninu, čo je ďalšou výhodou pre zdravého človeka, aj diabetika. Odborníci na cholesterol a jeho hladinu v krvi odporúčajú zjesť denne jeden grapefruit. Keďže obsahuje rozpustnú vlákninu pektín, podarí sa vám mierne znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Grapefruit urýchľuje látkovú výmenu, pomáha pri trávení tukov, má nízku energetickú hodnotu, obsahuje veľa vody a pomáha pri liečbe obezity. Posilňuje imunitný systém a má priaznivý vplyv na cievy.

Grapefruit je citrusový plod, teda nie je tuzemským ovocím. Keďže dozrieva v zahraničí, pri jeho preprave na náš trh sa plody konzervujú a vtedy ide o chémiu. Preto je potrebné neolúpaný grapefruit pred konzumáciou dôkladne umyť, ošúpať, odstrániť aj biele dužinaté časti a takto ošetrený zjesť. Citrusové plody patria do skupiny alergických potravín. Grapefruit je teda nevhodný len pre alergikov. Obsahuje menej draslíka ako iné druhy ovocia, preto je dobrý pre ľudí s nefropatiou (ochorenie obličiek). Všetkého veľa škodí. V prípade, že by ste chceli schudnúť a použijete na to ako prostriedok práve grapefruit pre jeho nízku energetickú hodnotu a látky, ktoré obsahuje, tak vám neprospeje. Naopak, diabetikovi na inzulínovej liečbe uškodí. Striedma strava s primeranou energetickou hodnotou prospeje viac ako 3 grepy na raňajky, po ktorých dostanete naviac hypoglykémiu. Možno ste čítali, že grapefruit má karcinogénne účinky na hrubé črevá. Ich pôvodcom je však fajčenie a pitie alkoholu a strava s nízkym obsahom vlákniny. Grapefruit by pôvodcom rakoviny nemal byť. Ale veda ide stále dopredu a na potravinách sa dokazujú nielen ich pozitívne, ale aj negatívne vplyvy. Rozhodne nie len na grapefruitoch. Pre tehotné ženy je grap tiež menej vhodný ako iné tuzemské ovocie. Do jedálnička ho občas odporúčame zaradiť, avšak nezabudnite ho započítať do obsahu SJ, jeden grapefruit zodpovedá 2 SJ. Zdravie si grapom nepoškodíte, ba naopak, obohatíte stravu o vitamíny a vlákninu.

diétna sestra Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/dia-poradna, menuAlias = dia-poradna, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 04:02