StoryEditor

Tu nájdete odpovede na vaše trápenia

22.05.2015, 00:01
Autor:
(dia)(dia)
Na vaše otázky odpovedá diabetologička MUDr. Eva Pavleová.

Keď som mala 10 rokov, zistili mi cukrovku 1. typu. Teraz mám 28 rokov. Hodnoty glykémie sa snažím udržiavať v normálnom rozmedzí, snažím sa športovať a žiť zdravý život. Aj napriek mojej snahe som teraz prišla do obdobia,  v ktorom sa mi strieda hypoglykémia s hyperglykémiou a neviem z toho vonku. V čom robím chybu?

Je mi ľúto, ale skutočne netuším, kde robíte chybu. To by sme si museli spolu sadnúť a všetko pekne rad za radom prebrať.  Inak, ako dlho trvá toto obdobie? Nerozmýšľali ste o inzulínovej pumpe?

 

S diabetom žijem už 24 rokov, posledné mesiace mám problémy s pamäťou a koncentráciou. Najhoršia je únava, som unavená počas celého dňa a stále sa mi chce spať. Už s tým nechcem bojovať. Neviem, či to súvisí s diabetom, alebo mám ísť na nejaké iné vyšetrenie, ale ani neviem, na aké. Pomôžte mi, čo mám robiť.

Diabetes mellitus a jeho metabolické dôsledky ovplyvňujú nepriaznivo štruktúru mozgu a jeho funkcie, aj keď zmeny nie sú spravidla tak nápadné ako ostatné chronické diabetické komplikácie.

V dôsledku opakujúcich sa hypoglykémií môžu vzniknúť poruchy kognitívnych funkcií, ktoré bývajú diskrétne a ľahko prehliadnuteľné. Sú to poruchy pamäti, koordinácie, znížená pozornosť a sústredenosť, niekedy zhoršenie vyjadrovacích schopností, ťažkosti pri rozhodovaní. Uvedené poruchy boli pozorované u diabetikov 1. typu aj pri dlhšie trvajúcej hyperglykémii. Zvýšená únava môže súvisieť so zlou kompenzáciou cukrovky, alebo s iným pridruženým ochorením, po ktorom treba aktívne pátrať. Vo vašom prípade by som odporúčala absolvovať neurologické a komplexné interné vyšetrenie.

 

Som na imunosupresívach. Diabetes mám 5 rokov, doteraz mám glykovaný hemoglobín okolo 7,5 mmol/l. Práve užívam lieky na zápalové ochorenie. Terajšie glykémie doobeda sú do 11 – 14 mmol/l, poobede a hlavne večer až do 25 mmol/l. Momentálne mám inzulín zvýšený na 10 – 10 – 10 jednotiek a večer dopichnutých ešte 5 jednotiek. Prosím o radu, či je potrebné ešte viac dopichovať alebo nie.

Určite by som dávku inzulínu zvýšila , napríklad 12 – 14 – 10 jednotiek, eventuálne aj viac, podľa výsledkov selfmonitoringu. Toto by ale bolo najvhodnejšie konzultovať s vašou diabetologičkou. Ak treba, tak aj každý deň. 

 

Od augusta 2014 do januára som schudla približne 12 kg. Neviem, či je to dobré, mám 64 rokov. Cukrovku 2. typu  mi náhodne zistili v augusta 2014. Začala som dosť prísnu diétu, športujem. Neviem, či je v norme moje schudnutie za 5 mesiacov.

Ak ste cielene úpravou stravy a športovaním takto pekne schudli (približne 2 kg za mesiac), musím vám len pogratulovať. Máloktorý diabetik dokáže niečo so svojou hmotnosťou urobiť, aj keď je to vo väčšine prípadov absolútna nevyhnutnosť. Takže len tak ďalej. Zdravo sa stravovať a veľa športovať. Držím palce! J

 

Škodia diabetikovi nočné zmeny?

Niekedy práca na zmeny bráni diabetikovi dosiahnuť vyhovujúcu kompenzáciu cukrovky. Pacient nie je schopný dodržiavať pravidelný režim a životosprávu, čo je pri diabete nesmierne dôležité. Ide hlavne o diabetikov liečených inzulínom a v takom prípade odporúčam zmenu pracovného zaradenia.

 

Namerané hodnoty glykémie ráno mávam 5,9 mmol/l až 6,1 mmol/l. Diabetes nemám diagnostikovaný. Da sa to ešte zvrátiť na nižšie hodnoty? Mám aj nadváhu.

Jednoznačne je potrebné schudnúť. Vtedy sa môžu hraničné glykémie upraviť.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/dia-poradna, menuAlias = dia-poradna, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 03:56