StoryEditor

Strany na predreferendovej kampani šetrili

13.05.2003, 00:00

Aktivity koaličných strán
Výdavky SDKÚ na referendovú kampaň nepresiahnu milión korún. Uviedol to pre HN hovorca SDKÚ Martin Matko. SDKÚ bude pokračovať v doterajších aktivitách: mladí členovia SDKÚ budú spolu s politikmi presviedčať občanov o potrebe účasti na referende. Vo večerných hodinách bude pokračovať kampaň "door to door" na sídliskách. Na internetovej stránke môžu občania položiť predsedovi SDKÚ otázky, týkajúce sa integrácie SR do EÚ. SMK vyčlenila na kampaň pred referendom 1,2 milióna korún, tieto peniaze sa využili na výrobu a tlač letákov, plagátov a iných propagačných materiálov. Predstavitelia SMK pokračujú vo výjazdoch do miest a obcí južného a stredného Slovenska, počas ktorých sa stretávajú s občanmi. Na referendovú kampaň KDH použilo asi 600-tisíc Sk, ktoré poskytla Európska ľudová strana. Za tieto prostriedky boli vytlačené propagačné materiály -- informačná brožúrka v podobe Europasu a noviny Budúcnosť. Podľa hovorkyne KDH Laury Dyttertovej lídri hnutia pôsobia v regiónoch, kde diskutujú s občanmi o pozitívach, ako aj prípadných problémoch vstupu do EÚ. Pre ANO vytlačila propagačné materiály partnerská Európska liberálna, demokratická a reformná strana. Náklady spojené s organizáciu stretnutí s občanmi na mítingoch organizovali krajské a okresné štruktúry aliancie. Celkové náklady strany na predreferendovú kampaň hovorca ANO Peter Matula nevedel odhadnúť. Predpokladá však, že by určite nemala presiahnuť pol milióna korún.
Opozícia nezaostáva
Výdavky HZDS na kampaň boli veľmi skromné, povedal HN hovorca Igor Žvach. "Mítingy, stretnutia poslancov sa zabezpečujú skôr cestou sponzorov," povedal. Nevedel však povedať, koľko prostriedkov vyčlenilo samotné HZDS a koľko dostali od sponzorov. Regionálne štruktúry dostali z centra len pokyn "zabezpečiť, čo zabezpečiť treba". Zároveň boli upozornení, že "centrála má minimum prostriedkov". Na záver kampane plánuje poslanecký klub výjazdové rokovanie do Nového Mesta nad Váhom. Komunisti na predreferendovú kampaň nevyčlenili ani korunu, povedal HN ústredný tajomník KSS Ladislav Jača.
Smer sa rozhodol venovať informatívnym aktivitám. "Diskutujeme o nesporných výhodách, ale aj existujúcich rizikách, ktoré z členstva v EÚ pre všetkých vyplývajú," poznamenala hovorkyňa Smeru Sylvia Glendová. Výška finančných prostriedkov vynaložených na predreferendovú kampaň zatiaľ nie je známa, vyúčtovanie urobia až po referende.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:06