StoryEditor

Irán vyrobil palivové tablety pre jadrový reaktor

25.11.2007, 07:34
Autor:
SITASITA
Irán vyrobil vlastné palivové tablety pre reaktor, ktorý je práve vo výstavbe. V sobotu to oznámil iránsky viceprezident Golamréza Agazádí. Informovala o tom tlačová agentúra IRNA.

Znamená to veľký technologický krok vpred. Iránci prvýkrát uviedli, že dokážu z uránu vyrobiť palivové tablety. "Vyrobili sme palivové tablety, ktoré budú použité pre 40-megawattový výskumný reaktor v Araku," citovala agentúra IRNA Agazádího, ktorý je šéfom iránskej Organizácie pre atómovú energiu.

Reaktor v Araku, ktorý sa buduje od roku 2004, znepokojuje Západ, pretože vyhorené palivo z ťažkovodného reaktora sa môže použiť na výrobu plutónia, ktoré môže byť využité na výrobu jadrovej zbrane. Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) naposledy reaktor navštívili v júli. Irán hovorí, že chce reaktor uviesť do prevádzky do roku 2009. Reaktor v Araku budujú Iránci paralelne so svojim známejším programom ľahkovodných reaktorov, ktorý tiež znepokojuje Západ. Ľahkovodné reaktory používajú ako palivo obohatený urán, ale proces obohacovania sa môže využiť aj na výrobu materiálu pre jadrovú bombu.

Irán tvrdí, že cieľom jeho jadrového programu je výroba elektriny, ale Spojené štáty vyhlasujú, že Teherán sa tajne pokúša vyrobiť atómové zbrane. Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN žiadajú, aby Irán zastavil výstavbu v Araku, ale Teherán zastavenie prác odmieta. Hoci v sobotňajšej správe sa hovorí iba o palivových tabletách pre ťažkovodné reaktory, Irán pracuje aj na výrobe palivových tabliet pre ľahkovodné reaktory. MAAE sa k sobotňajšej správe zatiaľ nevyjadrila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:00