StoryEditor

Účasť SR v holandských jednotkách v Afganistane je prínosom

19.11.2007, 13:28
Autor:
SITASITA

Účasť Slovenska v holandských jednotkách v Uruzgane bude prínosom pre obe strany, konštatoval dnes náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Holandska Dirk Lodewijk Berlijn po rokovaní so slovenským partnerom Ľubomírom Bulíkom. O ďalšom pôsobení holandského kontingentu v operácii ISAF v Afganistane by holandská vláda mala rozhodnúť v najbližšom čase. "Pri príprave plánov na nasledujúce obdobie sme diskutovali s inými krajinami o tom, či a ako by mohli prispieť do našej misie v provincii Uruzgan," poznamenal holandský NGŠ s tým, že slovenské ozbrojené sily ako prvé potvrdili svoj záujem o účasť v misii.
Slovensko má v Afganistane v súčasnosti 57 vojakov, v budúcom roku by ich počet mal vzrásť na 111. Ochranu tábora v provincii Uruzgan, kde sú momentálne len holandskí vojaci, by mala zabezpečovať 35-členná strážna jednotka, uviedol Bulík. "Ďalej chceme prispieť do veľmi žiadanej oblasti, ktorou sú provinčné rekonštrukčné tímy, zamerané na obnovu krajiny a pomoc obyvateľstvu," dodal. Ďalší slovenskí vojaci by mali pôsobiť v operačných výcvikových tímoch. Okrem toho je možnosť zapojenia ďalších dôstojníkov na veliteľstve ISAF. Vyslať by sme chceli tiež chirurgický tím, ktorý by pôsobil v nemocnici v Kábule. Rozšírenie misie v Afganistane musí ešte schváliť parlament.
Bulík s holandským partnerom hovoril aj o možnostiach využívania výcvikového zariadenia Lešť, chemického cvičiska Zemianske Kostoľany či o výmene študentov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:10