StoryEditor

Korch: Polícia vo VOP Nováky naďalej vyšetruje okolnosti výbuchu

23.07.2007, 11:44
Autor:
TASRTASR

Polícia vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky naďalej vyšetruje okolnosti výbuchu z 2. marca tohto roku a pokiaľ vzniknú nové skutočnosti, stanú sa predmetom jej záujmu. V reakcii na objavenie ďalšieho muničného skladu pod zničenou delaboračnou halou v podniku to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Korch.
Konkrétne kroky polície však komentovať nechcel. "Po ukončení vyšetrovania poskytneme komplexné informácie," vysvetlil.
Polícia zdrojov denníka Nový Čas, ktorý dnes o objavení ďalšieho muničného skladu informoval, však polícia preverí aj podozrenie, či všetky obchody s muníciou boli legálne.
Ako uvádza denník, štyri mesiace po smrtiacom výbuchu vo VOP Nováky narazil buldozerista na utajený sklad, v ktorom malo byť vyše 1,3 milióna projektilov na nočné strieľanie.
Projektily z guľometov objavil podľa Nového Času buldozerista v suterénnej miestnosti haly na delaborovanie výbušnín, ktorá bola zničená pri marcovej havárii. Buldozér pri práci narazil na betónovú dosku, pod ktorou bol priestor s projektilmi.
Objavenie skladu príbuzným obetí potvrdil aj minister obrany František Kašický. "Ide o priestor, ktorý sme objavili pri pyroasanačných prácach. Je to priestor, ktorý bol priamo pod delaboračnou halou. Boli tam uskladnené tieto časti nábojov, ktoré nepredstavujú žiadnu hrozbu výbuchu a predmetom ďalšieho vyšetrovania je, prečo ich nedelaborovali, prečo tam boli uskladnené a v akom období sa tam uskladnili," reagovala pre televíziu TA3 Soňa Baniarová z Ministerstva obrany SR (MO SR).
O tajnom sklade vedia podľa Nového Času viacerí zamestnanci firmy, ale o odhalení nechcú hovoriť. Podľa nich sú totiž stále v podniku riadiaci zamestnanci, podozriví zo zanedbania predpisov pred tragédiou, pri ktorej osem ľudí prišlo o život.
Podľa jedného zo zdrojov denníka, v podniku môžu byť rozličné materiály aj v ďalších katakombách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 23:12