StoryEditor

Oppidum v Bratislave bolo podľa jnálezu aj vojenským centrom

18.07.2007, 13:55
Autor:
SITASITA

Nález opevnenia v záhrade kostola klarisiek v Bratislave z neskorej doby laténskej, teda z 1. storočia pred naším letopočtom potvrdzuje, že tunajšie oppidum bolo plnohodnotným centrom keltského kmeňa Bójov. Na dnešnej prezentácii nálezov v Bratislave o tom informoval vedúci archeologického výskumu Branislav Lesák z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. "Tento nález dokazuje to, že bratislavské oppidum malo všetky prvky, ktoré k oppidu patria, čiže to bolo mocenské, vojenské a hospodárske centrum Keltov, bola tu teda nielen remeselná výroba a mincovňa, ale bolo to opevnené, chránené územie," skonštatoval Lesák. Nález je prvým archeologickým dôkazom o existencii opevnenia keltského oppida, Mestský ústav ochrany pamiatok Bratislavy sa preto bude uchádzať o cenu Archeologický nález roka časopisu Pamiatky a múzeá.
Okrem toho tu objavili aj stredoveké odpadové jamy z 13. až 15. storočia, ktoré dokumentujú každodenný život v tomto období. Výnimočným je nález kameninového pohára z konca 15. storočia. Tento typ porýnskej kameniny je zatiaľ z priestoru stredovekej Bratislavy jediný. Ako odpad sa do výplne jednej z odpadových jám dostali aj fragmenty rímskych tehál s kolkom štrnástej légie. Cennou je lokalizácia časti sídliska z konca 9. a začiatku 10. storočia. Archeológovia zaznamenali sedem objektov, medzi ktorými majú prevahu kotlovité zahĺbené sídliskové jamy. V jednom prípade ide aj o torzo polozemnice s obvodovou spálenou konštrukciou. Z jej výplne pochádza bohatá zbierka fragmentov dobovej keramiky, ako aj torzá nádob. Výskum tu rovnako zistil výraznú koncentráciu zuhoľnatených zŕn obilia. Našli sa spolu s torzom keramickej platne, ktorá slúžila na praženie obilia, respektíve sa na nej obilie zbavovalo iných nečistôt, pliev.
Archeologický výskum sa v okolí Klarisiek začal po tom, ako tu bola naplánovaná výstavba zázemia pre koncertnú sieň Klarisky. Preskúmanie priestoru západne od kostola, kde bola pôvodne záhrada, nariadil Krajský pamiatkový úrad v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:05