StoryEditor

Článok v denníku SME označila Glendová za porušenie pravidiel žurnalistiky

25.04.2007, 17:18
Autor:
TASRTASR

Za hrubé porušenie elementárnych pravidiel žurnalistiky dnes označila hovorkyňa predsedu vlády Silvia Glendová článok zvaný Ficovi radí aj Šlouf, ktorý uverejnil denník SME.
Autori v titulku článku uvádzajú podľa slov Glendovej tvrdenie, ktoré sa evidentne nezakladá na pravde. Rozpor tvrdenia titulku so skutočným stavom dokazuje podľa Glendovej aj Šloufova záporná odpoveď na otázku, či je poradcom Smeru a Fica.
Denník si svoje tvrdenie o poradcovskom vzťahu M. Šloufa k predsedovi vlády Robertovi Ficovi podľa Glendovej vyvodzuje z tvrdenia M. Šloufa, že predsedu vlády SR pozná niekoľko rokov. "Každému človeku s aspoň polovicou zdravého rozumu však musí byť zrejmé, že označovať akúkoľvek osobu, ktorá sa pozná s predsedom vlády, za jeho poradcu, je nonsens, ktorý môže byť v prípade seriózneho denníka len zlým vtipom," vyjadrila sa v stanovisku Glendová.
Podľa stanoviska hovorkyne predsedu vlády vytvára denník obraz úzkej spolupráce Fica so Šloufom. Celý materiál a komentár na poslednej strane denníka je podľa nej starostlivo postavený tak, aby vznikal dojem o strane Smer sociálna demokracia a predsedovi vlády, že sa obklopujú až kriminálnymi živlami. Podľa Glendovej ide o tvrdenie, na ktoré evidentne neexistuje ani najmenší reálny základ a ktoré by si žiadny seriózny mienkotvorný denník, bez existencie reálnych podkladov, vo vlastnom záujme nedovolil uverejniť. Glendová denníku vyčíta aj fakt, že autori článku nedali priestor na reakciu predsedovi vlády alebo jeho hovorkyni. Išlo podľa jej slov o pokračujúcu kampaň voči predsedovi vlády SR a voči strane Smer- sociálna demokracia.
Kritiku vlády zo strany médií považujeme za štandardný prvok demokratickej kultúry krajiny, uvádza sa v stanovisku. Glendová vyjadrila zároveň znepokojenie nad silnejúcou snahou redakcie denníka SME a niektorých ďalších médií za každú cenu škandalizovať a vykresľovať vládu SR v čo najnegatívnejšom svetle.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 14:34