StoryEditor

Vťahovaním SR do kampane nechce ČSSD ovplyvňovať vývoj v SR

26.05.2006, 17:01
Autor:
SITASITA

Používanie Slovenska v českej volebnej kampani nemá za cieľ zasahovať do predvolebného vývoja na Slovensku. Povedal to dnes v Bratislave český sociológ Ivan Gabal pri analýze situácie v oboch republikách bývalého Československa. Ide o účelovú záležitosť, ktorá zodpovedá konfrontačnej kampani ČSSD. Až 75 percent voličov v Česku nepovažuje používanie slovenských reforiem vo volebnej kampani za vhodné. "Tu pomôže len trpezlivosť a silnejšie prášky na spanie," odporučil Gabal. Zároveň poukázal na spoločné znaky vývoja SR a ČR. V oboch sa rozhoduje o ďalšom vývoji. V ČR o začiatku reforiem, v SR o ich pokračovaní alebo zastavení. Oba štáty tiež stále hovoria o znalostnej ekonomike, majú dynamických a flexibilných obyvateľov a ako členovia EÚ budú stále viac postavení pred zodpovednosť za globálne rozhodnutia vo veciach, ktoré sa ich priamo netýkajú, ako napríklad lov veľrýb.
Volebná kampaň na Slovensku je na rozdiel od českej, kde si ČSSD ako vôbec prvá najala profesionálnu americkú agentúru, oveľa menej konfrontačná. Podľa prezidenta Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Martina Bútoru môže byť prechod od polarizácie k prelievaniu medzi stranami aj nebezpečný, keďže sa málo hovorí o hodnotách a prioritách. Volebné programy sa v mnohom dopĺňajú, strany v nich nehovoria, s kým by zásadne do vlády nešli. Mimo tejto skupiny sa ocitá Slovenská národná strana (SNS), ktorá hovorí o orientácii na Rusko a Komunistická strana Slovenska (KSS), snaží sa o zrušenie Severoatlantickej aliancie. Radikálnejšie návrhy prinášajú menšie strany. Všeobecne alebo vo viacerých programoch sa spomína potreba zmeniť volebný systém, znížiť počet ministerstiev, zmeniť územnosprávne členenie, obmedziť alebo zrušiť imunitu poslancov a zmeniť systém prokuratúry. Strany sa tiež zhodujú v potrebe obsahovej reformy školstva. Bútora zdôraznil, že hoci to mnohým ľuďom nemusí tak pripadať, tieto voľby budú pre SR veľmi dôležité a rozhodnú, či budeme pokračovať v reformách, alebo ich základy zničíme.
IVO analyzoval štyri roky Dzurindovej vlády a zhodnotil ich v publikácii Predsavzatia a skutočnosť. Analýzu volebných programov politických strán a hnutí predstavil dnes v knihe Voľby 2006. Experti sa zamerali najmä na strany, ktoré v prieskumoch prekračujú päť percent a majú tak šancu dostať sa po voľbách 17. júna do parlamentu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:30