StoryEditor

Tridsiatka signatárov v liste odmieta kritiku Sokola za výroky o Tisovi

16.01.2007, 18:33
Autor:
TASRTASR

Kritika arcibiskupa Jána Sokola za výroky o Tisovi a blahobyte počas Slovenského štátu je neodôvodnená. Tvrdia to bývalý poslanec NR SR Augustín Marián Húska, bývalý riaditeľ STV Jozef Darmo a ďalšia tridsiatka osobností verejného života.
"Kampaň proti arcibiskupovi Sokolovi vyhlasujeme za neodôvodnený útok na jeho osobu, ale aj na drvivú väčšinu občanov SR, ktorí sú členmi katolíckej cirkvi a jednoznačne ju odsudzujeme," píšu v otvorenom liste, ktorý dnes zaslali TASR.
Signatári listu sa stotožňujú s výrokmi Sokola, ktoré vyslovil v interview pre TA 3 odvysielanom koncom minulého roka. V liste dokladajú, že niektorí židovskí rabíni považovali Tisa za záchrancu a žiadali o jeho zotrvanie na poste prezidenta Slovenského štátu. Tiso nepodpísal ani jeden trest smrti, uvádza sa tiež v liste.
Hospodársku situáciu na Slovensku rovnako dobre ako Sokol hodnotili aj Gustáv Husák v správe pre moskovské vedenie KSČ z februára 1945, či "nespočetní autori a pamätníci, ako aj viacerí mladší historici vo svojich prácach". Režim na území SŠ počas druhej svetovej vojny bol demokratickejší než v okolitých štátoch, uvádza sa ďalej vo vyhlásení.
Protesty proti Tisovi opierajúce sa o tragické riešenie židovskej otázky signatári listu odmietajú. "Tiso umožnil dobrovoľné vysťahovanie Židov po roku 1939 a nepodpísal židovský kódex, čím jednoznačne vyjadril svoj nesúhlas s protižidovskými opatreniami," píšu. "Pomocou výnimiek udeľovaných prezidentom sa zachránilo najviac Židov, Tiso tiež zabránil odchodu niekoľkých transportov a z funkcie nechcel odísť preto, lebo by to bol považoval za zbabelosť a nezodpovednosť v čase, keď ešte mohol aspoň niečo zachrániť," tvrdia tiež signatári.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 07:28