StoryEditor

Obmedzenie zamestnávania živnostníkov spôsobí nárast čiernej práce

03.03.2007, 18:27
Autor:
TASRTASR

Obmedzenie možnosti zamestnávať živnostníkov spôsobí buď nárast čiernej práce, obchádzanie zákona, alebo sa títo živnostníci ocitnú na úradoch práce. Vyhlásil to viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Jozef Špirko v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu v súvislosti s návrhom novely Zákonníka práce (ZP).

Na Slovensku funguje momentálne 380 000 živnostníkov, z toho 20 % pracuje takým spôsobom, že svoje služby poskytuje malým a stredným podnikom," povedal Špirko. Tento spôsob najčasnejšie využívajú napríklad stavebné firmy, ktoré kvôli sezónnosti nemajú prácu počas celého roka. Preto je podľa Špirka návrh v novele ZP, ktorý obmedzí zamestnávanie živnostníkov, nevýhodný pre obe strany. Ktorý zamestnávateľ zoberie do pracovného pomeru zamestnanca, keď vie, že na 3 mesiace preňho prácu nebude mať, ale zaplatiť mu musí?" Pre mnohých živnostníkov, ktorí sa opäť stanú zamestnancami, to bude navyše znamenať výrazné zníženie príjmov, pripomenul.

Účelom navrhovaných zmien je však podľa viceprezidenta Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Vladimíra Mojša zabrániť zamestnávaniu tzv. nútených živnostníkov, keď si prostredníctvom nich zamestnávatelia znižujú náklady na odvodoch. My sa nebránime vzniku živností, pokiaľ je to v súlade zo zákonom. Ak sa však zamestnanec rozhoduje, či príde o prácu, alebo prejde na živnosť, to už nie je v poriadku," povedal. Ďalším veľkým problémom je podľa neho to, že títo živnostníci si potom odvody vypočítavajú z minimálnej mzdy, čo sa negatívne prejaví na výške ich dôchodku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:13