StoryEditor

Harabin chce komunikáciou s exekútormi dosiahnuť napravenie práv v reálnom čase

11.01.2007, 13:21
Autor:
TASRTASR

Minister spravodlivosti SR Štefan Harabin je pripravený komunikovať so Slovenskou komorou exekútorov (SKE) s cieľom dosiahnuť napravenie porušených práv občanov v reálnom čase. Povedal to dnes pri príležitosti 11. riadnej konferencie SKE v Žiline.
Minister zdôraznil, že SKE a výkon exekútorského povolania sú mimoriadne dôležitým článkom justičného systému. "Ide o konečnú fázu a realizáciu vymožiteľnosti práva. Bez tejto fázy by sa súdne konanie mnohokrát stalo de facto nulitným, pokiaľ by sa nevymohla pohľadávka. Výkon tohto povolania musí samozrejme brať zreteľ na zákonnosť, čestnosť, ale aj na sociálny aspekt vo vzťahu k dlžníkovi. V tom smere, aby sa nedostal, pokiaľ nie je podvodník, na mizinu," skonštatoval Harabin.
Po nástupe do funkcie zhromažďuje minister spravodlivosti poznatky nielen o justícii ako takej, ale aj o komorách, ktoré spadajú pod jeho pôsobnosť. "Tie poznatky sa snažím zužitkovať v prospech občana. To však neznamená, že by som pristúpil k zasahovaniu do nezávislosti jednotlivých komôr, komoru exekútorov nevynímajúc," povedal Harabin. Dodal, že exekútorskú legislatívu dal analyzovať, ale očakáva aj podnety a námety zo strany exekútorov.
Doterajší prezident SKE Ladislav Ágh považuje za najväčší posun počas trojročného funkčného obdobia fakt, že v súčasnosti majú už všetci súdni exekútori na Slovensku úplné právnické vysokoškolské vzdelanie. "Automaticky sa to odrazilo na výkone exekučnej činnosti. Jednoznačne vidíme v tomto smere posun, že výkon exekútorskej činnosti sa skvalitnil a stal sa účinnejším," uviedol Ágh. Významnou zmenou bolo podľa neho aj zrušenie dvojkoľajnosti pri výkone súdnych rozhodnutí. "Čiže na Slovensku má zo zákona právo vykonávať exekúcie už len súdny exekútor. Náš súčasný exekučný poriadok, vrátane všetkých noviel, pritom považujem za nadčasový a sme príkladom aj pre mnohé štáty v západnej Európe," uzatvoril Ágh.
Na Slovensku momentálne pôsobí 268 exekútorov, za posledné trojročné obdobie sa ich počet zvýšil o 12.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:47