StoryEditor

Čoraz viac detí sa rodí s nízkou hmotnosťou

28.03.2007, 10:16
Autor:
SITASITA

Vo Veľkej Británii sa rodí čoraz viac detí s nižšou priemernou hmotnosťou, čo môže viesť k zdravotným komplikáciám v neskoršom veku. Podľa správy Fabian Society citovanej portálom news.bbc.co.uk vychádzajú najnovšie údaje zo štúdie porovnávanej s rokom 1989. Podľa zistení sa v roku 2006 narodilo 78 z 1 000 bábätiek s hmotnosťou nižšou ako 2,5 kilogramu. Spolu to teda bolo viac ako 50 000 detí. V roku 1989 to pritom bolo 67 z rovnakého počtu novorodencov.
Menšia pôrodná hmotnosť sa často spája so zvýšenými zdravotnými rizikami, dlhodobými zdravotnými problémami, ako je cukrovka, ochorenia srdca, či poruchou pozornosti sprevádzanou hyperaktivitou (ADHD) či depresiou. Zistilo sa, že staršie ženy a rodičky v tínedžerskom veku sú v tomto zmysle najrizikovejšie. Aj preto správa apeluje na väčšiu diskusiu a ochranu tínedžerok pred predčasným rodením a zároveň vyzýva zamestnávateľov, aby zobrali tento fakt na vedomie pri posudzovaní žien na pracovisku. Tie totiž často odkladajú tehotenstvo plánovite aby nestratili prácu, resp. mohli kariérne rásť. Okrem toho sa zistilo, že osamelé rodičky, ktoré ich partneri opustili porodia dieťa až deväťkrát častejšie mŕtve ako tie, ktoré cítia podporu partnera. Dvakrát častejšie zomierajú do prvého roka života deti rodičiek z robotníckej vrstvy ako tie, ktorých matky pochádzajú zo strednej vrstvy. Deti z najnižšou pôrodnou hmotnosťou sa vo Veľkej Británii rodia Indkám, ženám pakistanského a bangladéšskeho pôvodu. Ich bábätká sú v priemere až o 300 gramov ľahšie ako deti belošiek. Rodičky z týchto etnických skupín ale rovnako absolvujú menej prenatálnych kontrol ako rodičky z ostatných skupín.
Autorka štúdie Louise Bamfield tvrdí, že vďaka vyspelejšej medicíne, lepšej technike a prepracovanejším postupom, sa dnes darí zachrániť viac takýchto detí, no treba odstrániť faktory, ktoré nízku pôrodnú hmotnosť spôsobujú. V tejto súvislosti upozornila napríklad na nízke príjmy a zlé životné podmienky niektorých skupín. Za vzor uviedla Island, Švédsko a Fínsko. Najhoršie štatistiky sú naopak v Grécku, Maďarsku a Veľkej Británii. "Zistenia nás šokovali. Máme najhoršie štatistiky zo všetkých krajín Európy s výnimkou Grécka," konštatovala.
Informácie zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:20