StoryEditor

STV, Markíza a JOJ podľa ÚVK porušili volebný zákon

08.06.2006, 17:20
Autor:
SITASITA

Súkromné televízie Markíza, JOJ a verejnoprávna STV porušujú zákon o voľbách do Národnej rady SR. Na dnešnom rokovaní sa na tom uzniesla Ústredná volebná komisia (ÚVK). Tá sa volebným vysielaním televízií zaoberala na podnet strán ANO, Prosperita Slovenska a SDĽ a koalície SLNKO. Podľa ÚVK televízie porušili zákon o voľbách tým, že nepridelili rovnako hodnotný vysielací čas všetkým kandidujúcim politickým subjektom, tak vo vysielaní politickej reklamy ako aj v diskusiách. Mali tým znevýhodniť najmä menšie a neparlamentné strany a koalície. "ÚVK rozhodla, že bol porušený zákon a týmto to hasne", odpovedala predsedníčka ÚVK Eva Garbiarová médiám na otázku, čo to v praxi pre spomínané televízie znamená. Podľa Garbiarovej, je rozhodnutie v tejto veci záväzné. O prípadných sankciách za porušenie pravidiel volebného zákona vysielateľmi rozhoduje Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ kancelárie RVR Andrej Holák, ak ÚVK svoje uznesenie licenčnej rade doručí, môže sa tým rada zaoberať.
ÚVK dnes tiež potvrdila stiahnutie kandidatúry Branislava Opaterného za Slobodné fórum (SF). ÚVK síce vzala na vedomie námietku Opaterného na jeho stiahnutie z kandidátky, za smerodajné však považuje oznámenie štatutára SF, že strana ho sťahuje z kandidačnej listiny pre parlamentné voľby. ÚVK tiež prijala uznesenie, v ktorom okrskovým volebným komisiám odporúča, aby umožnili pozorovateľom prítomnosť vo volebných miestnostiach a sledovanie sčítavania hlasov. ÚVK tiež podľa členky komisie Miloslavy Čutkovej rokovala o viacerých podnetoch. Niektoré z nich hovorili o možnom uplácaní Rómov niektorými politickými stranami. Rozhodovanie o týchto otázkach ale podľa Čutkovej nepatrí do kompetencií ÚVK.
Podľa ÚVK je príprava na parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia v sobotu 17. júna, plynulá a bezproblémová. ÚVK by sa riadne mala stretnúť až ráno, v deň volieb. Časť jej členov, ako zvyčajne, bude sledovať priebeh hlasovania v teréne. ÚVK sa dnes rozhodla, že môže mimoriadne zasadať, ak o to požiada aspoň päť z jej 21 členov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:38