StoryEditor

Projekt Informácie pre inovácie má sprístupniť informačné zdroje verejnosti

08.06.2006, 17:10
Autor:
TASRTASR

Získať pre Slovensko najdôležitejšie informačné zdroje a poskytovať tieto informácie pre všetkých občanov je cieľom projektu Informácie pre inovácie, ktorý dnes na pôde Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine predstavil jej generálny riaditeľ Dušan Katuščák.
"Na tento účel chceme vytvoriť prepojenú sieť informačných inštitúcií, inštitučných systémov v rámci vedeckých a akademických knižníc. Informácie nebudú dostupné len vo vedeckých a akademických knižniciach, ale cez internet aj regionálnym knižniciam a priamo občanom. Informácie im môžeme posielať poštou, poskytovať im kópie dokumentov alebo ich posielať elektronickou poštou," spresnil Katuščák.
Do projektu sa podľa Katuščáka zapojilo jedenásť akademických a vedeckých knižníc a SNK, pričom výška finančnej dotácie z eurofondov prostredníctvom sektorového operačného programu Priemysel a služby ministerstva hospodárstva (MH) SR je 240 miliónov korún. Zdôraznil, že Slovensko ročne vynakladá 35 až 40 miliónov korún na obstarávanie externých informačných zdrojov. "Mám na mysli informačné zdroje a databázy pre poľnohospodárstvo, medicínu a ďalšie odvetvia, ktoré sú mimoriadne drahé. Pritom podľa našich odhadov by Slovensko potrebovalo, aby boli pokryté všetky oblasti, ktoré sa na Slovensku rozvíjajú, približne 100 miliónov korún ročne," dodal generálny riaditeľ SNK.
Podľa prorektora pre rozvoj Trenčianskej univerzity (TU) Alexandra Dubčeka v Trenčíne Ignáca Prna si MH SR uvoľnením financií na projekt pravdepodobne uvedomilo, že "hlavne malé a stredné podnikanie nemôže byť konkurencieschopné bez inovácií na globalizovanom trhu. Keď sa vedecké a akademické knižnice dobudujú a prepoja s cieľom otvoriť brány pre malých a stredných podnikateľov, môžu poslúžiť tejto myšlienke a smelšie môžeme hovoriť o znalostnej ekonomike a o jej cieľoch".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:36