StoryEditor

Slovensko a Francúzsko potvrdili svoje pevné priateľstvo

22.05.2006, 16:10
Autor:
SITASITA

Priateľstvo medzi Slovenskom a Francúzskom má bohatú históriu a pevné základy. Tieto slová odzneli na dnešnom stretnutí štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR Magdy Vášáryovej s prezidentom Spolku francúzsko-česko-slovenského priateľstva vo Francúzsku Václavom Eugénom Faucherom. Počas rozhovoru sa venovali aktuálnym témam v bilaterálnych vzťahoch medzi Slovenskom a Francúzskom. V diskusii sa dotkli aj politického vývoja v Európskej únii.
Spolok francúzsko-česko-slovenského priateľstva je jedným z najstarších francúzskych spolkov, ktorý od r. 1949 formuje domáce povedomie o histórii a intelektuálnej úrovni Čechov a Slovákov vo Francúzsku. Francúzski zakladatelia Spolku v rokoch 1918 - 1919 významne pomáhali začínajúcemu československému štátu pri jeho stabilizácii. Faucher je synom francúzskeho generála, ktorý bol žiakom prvého československého prezidenta T.G. Masaryka, od roku 1920 zástupcom náčelníka generálneho štábu, generálom Československej armády a neskôr vojenským pridelencom Francúzska v medzivojnovom Československu. V rozhovore so štátnou tajomníčkou Vášáryovou E. Faucher pripomenul účasť francúzskej armády na oslobodzovaní novozámockého regiónu a východného Slovenska v rokoch 1918 -- 1919.
V súčasnosti Spolok priebežne organizuje prednášky a semináre významných politikov, historikov, diplomatov a osobností kultúry v Paríži a z týchto podujatí vydáva vlastné publikácie. Najbližšie podujatie s názvom "Komentáre a prognózy -- voľby do zákonodarných orgánov v ČR a SR" bude 10. júna 2006 v Paríži. Informoval tlačový odbor MZV.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:46