StoryEditor

Bezpečnosť: Máme problém

12.09.2006, 00:00
Teroristické útoky z jedenásteho septembra zmenili aj obrannú stratégiu Slovenska. "Tento dátum sa stal medzníkom v boji proti terorizmu, pričom v polícii sa zaktivizovalo mnoho špecifických činností," povedal pre HN hovorca policajného prezídia Martin Korch. Hlavná pozornosť polície sa dnes sústreďuje na ochranu štátnych hraníc a budovy strategického významu. O konkrétnostiach však nechcel hovoriť. "Najlepšie opatrenia sú také, o ktorých nevie nikto, iba my."

Teroristické útoky z jedenásteho septembra zmenili aj obrannú stratégiu Slovenska. "Tento dátum sa stal medzníkom v boji proti terorizmu, pričom v polícii sa zaktivizovalo mnoho špecifických činností," povedal pre HN hovorca Policajného prezídia Martin Korch. Hlavná pozornosť polície sa dnes sústreďuje na ochranu štátnych hraníc a budovy strategického významu. O konkrétnostiach však nechcel hovoriť. "Najlepšie opatrenia sú také, o ktorých nevie nikto, iba my."

Slabá koordinácia?
V minulosti bola prvoradá obrana územia pred priamym vojenským útokom. Dnes sú akútne hrozby nevojenského charakteru - terorizmus, nelegálna migrácia či šírenie zbraní hromadného ničenia. Exminister vnútra Vladimír Palko zdôraznil, že sa do boja proti terorizmu investovali miliardy korún. Napriek tomu máme podľa niektorých odborníkov v boji proti terorizmu značné rezervy.
Podľa bezpečnostného experta Juraja Zábojníka je problém napríklad v koordinácii bezpečnostných zložiek, čo sa ukázalo napríklad pri útoku slzným plynom na pošte v Petržalke.

Nebezpečné lietadielko
Ďalším problémom je podľa Zábojníka nedostatočné zabezpečenie strategických objektov. Zdôraznil, že atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach nemá zabezpečenú takzvanú druhú zónu v úseku niekoľkých kilometrov. "Stačí ak niekto na modelárske lietadielko naloží niekoľko kusov trhaviny a nasmeruje ho priamo do centra rozvodov." Dostatočne podľa neho nie je chránená ani priehrada v Gabčíkove. Za riziko považuje aj fakt, že strategické objekty chránia súkromné bezpečnostné služby. "Keďže sú zle platení, je tam veľká fluktuácia."

Odvážny premiér
Podľa Zábojníka neprimerane riskuje aj samotný premiér Robert Fico - napríklad, keď lieta civilnými linkami. "Jednotlivé štáty prijali legislatívne úpravy, že nebudú vyjednávať s teroristami. Ak bude na palube civilného lietadla slovenský premiér a bude poznatok o tom, že by ho mali nasmerovať do strategického objektu, myslíte si, že stíhačky budú na základni stáť a pozerať sa?" Nedostatky v bezpečnosti by mal už na budúci rok vyriešiť zákon o boji proti terorizmu z dielne ministerstva vnútra.
Podľa Palka by sa Slovensko v budúcnosti malo veľmi úsporne vojensky angažovať v islamskom svete a na území našich štátov obmedziť imigráciu ľudí z moslimských krajín na minimum. "Musíme si odpovedať na otázku, či je islamský terorizmus odpornou deviáciou, ktorá ide proti podstate samotného islamu, alebo, naopak, veľmi logická a neodmysliteľná súčasť islamu?"

Opatrenia v boji proti terorizmu
- Identifikovať faktory, ktoré prispievajú k náboru nových členov do teroristických organizácií v rámci a mimo EÚ, vyvinúť dlhodobú stratégiu na potieranie tohto fenoménu
- Zamedziť prístup teroristov k zbraniam
- Zvýšiť možnosti Slovenskej republiky pri vyrovnaní sa s následkami teroristického útoku
- Vyvinúť a implementovať stratégiu na podporu vzájomnej kultúrnej a náboženskej znášanlivosti
- Preskúmať možnosti vytvorenia evidencie pasažierov leteckých liniek lietajúcich do/zo Slovenskej republiky
- Definovať riziká ohrozenia objektov osobitnej dôležitosti a ďalších dôležitých objektov a spracovať zásady ich fyzickej a spravodajskej ochrany.
Zdroj: Národný akčný plán boja proti terorizmu

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:33