StoryEditor

Prieskum: Zrakovo postihnuté osoby na trhu práce

08.06.2006, 18:55
Autor:
SITASITA

Prieskum zameraný na postavenie osôb so zrakovým postihnutím na trhu práce uskutočnila v rámci projektu Sizar Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Výsledky prieskumu ukazujú, že samotné zrakové postihnutie nie je neprekonateľnou bariérou pre aktívnu účasť na pracovnom trhu. Informovala o tom dnes na tlačovej besede Zuzana Kostolná z Inštitútu pre výskum práce a rodiny. Na prieskume sa zúčastnilo v priebehu marca a februára 445 slabozrakých a nevidiacich z celého Slovenska, z toho bolo 303 pracujúcich a 142 nezamestnaných.
Z prieskumu ďalej vyplynulo, že za najväčšie prekážky pri hľadaní a udržovaní zamestnania považujú zrakovo postihnutý limitovaný prístup k pomôckam počas vzdelávania. Ďalším z problémov, je necitlivosť zamestnávateľov, ktorí nemajú ochotu vytvoriť pre ich postih podmienky. Práca s počítačom bola tiež označovaná za problém. Za posledný ale rovnako dôležitý bola označená doprava, ktorú im zamestnávateľ často nemôže poskytnúť.
Prieskum sa konal v rámci projektu Sizar, ktorého cieľom je prostredníctvom partnerov projektu vytvoriť systém poradenských a tréningových programov a služieb pre skupinu zrakovo postihnutých uchádzačov o zamestnanie. Partnerom projektu je Agentúra podporovaného zamestnávania, ktorá je aktívna vo vyhľadávaní vhodného zamestnania pre všetky znevýhodnené skupiny, a teda i zrakovo postihnutých.
Ďalším parterom je Národná agentúra pre podporu malého a stredného podnikania, ktorá organizuje školenia pre začínajúce aj existujúce podnikateľské subjekty. V spolupráci s agentúrou by mal vzniknúť manuál pre poskytovanie odborného poradenstva a školení prístupných pre skupinu zrakovo postihnutých. Medzi terajších partnerov patrí aj Stredisko pre štúdium práce a rodiny, ktorá má charakter výskumného pracoviska. Hlavným partnerom projektu je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Bližšie informácie sú na internetovej adrese www.unss.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:51