StoryEditor

Miššík: Všetky najvyššie ústavné funkcie chce obsadiť Smer-SD

05.09.2006, 14:13
Autor:
TASRTASR

Ak by sa predsedom Ústavného súdu stal prezidentov kancelár Milan Čič, prvýkrát v histórii by všetky najvyššie ústavné funkcie obsadila jedna strana. Tvrdí to poslanec SDKÚ-DS Peter Miššík.
"Kandidatúru pána Čiča síce predložila Slovenská akadémia vied a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, avšak my za týmto vidíme politickú nomináciu Smeru-SD," povedal Miššík. Podľa neho môže prezident Ivan Gašparovič využiť svoje právomoci a po odobrení Čičovej nominácie parlamentom schváliť svojho kancelára za predsedu Ústavného súdu (ÚS).
"Bolo by to prvýkrát v histórii SR, keď by všetky najvyššie ústavné funkcie, to znamená prezidenta, predsedu vlády, predsedu parlamentu a predsedu Ústavného súdu ovládala jediná politická strana," upozorňuje Miššík.
Podľa poslankyne SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej parlament "vo veľmi krátkom čase určí smerovanie ÚS na najbližších dvanásť rokov". Z trinástich sudcov ÚS totiž prezident menuje sedem nových, teda väčšinu. "Preto by pri výbere mala dominovať odbornosť," povedala Žitňanská, podľa ktorej sa Ústavnoprávny výbor NR SR dohodol na verejných vypočutiach jednotlivých kandidátov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:22