StoryEditor

Mať hotovosť je ešte stále nevyhnutnosť

24.06.2003, 00:00

Vycestovať do zahraničia bez hotovosti, napríklad len s platobnou kartou vo vrecku, je ako ísť na dovolenku bez poistky. Kým ju nebudete potrebovať, nebude vám chýbať. Platobné karty a šeky majú široké uplatnenie a sú bezpečnejšie, bez hotovosti sa však v niektorých prípadoch nezaobídete. Na niektorých miestach vašu platobnú kartu nemusia akceptovať alebo šek jednoducho nebudú brať do úvahy.
Možno do cieľovej destinácie prídete v čase, keď už banky a zmenárne budú zatvorené a nájsť bankomat v dedinke na pobreží môže byť veľmi ťažké. Hotovosť by však nemala byť príliš veľká, lebo pri strate alebo krádeži existuje len malá šanca, že sa vám peniaze vrátia späť.
Valuty sa vo väčšine prípadov oplatí kupovať na Slovensku. V mnohých štátoch sa koruna v zmenárňach nedá vymeniť, prípadne je to menej výhodné ako na Slovensku. Ak sa mena tej-ktorej krajiny nedá u nás zohnať, je dobré zobrať si eurá alebo doláre a priamo na mieste si za ne kúpiť miestnu menu.
Výnimkou je, napríklad, Chorvátsko. Zohnať na Slovensku kuny nie je jednoduché, ale v Chorvátsku sa dajú slovenské koruny zameniť bez problémov. A často to vyjde aj lacnejšie ako nakúpiť na Slovensku eurá a za ne kupovať chorvátsku menu.
Pri nákupe valút na Slovensku sa človeku môže vyplatiť urobiť si malý prieskum a porovnať ceny v rôznych bankách alebo zmenárňach. Týmto spôsobom sa dá ušetriť niekoľko stoviek korún. Rozdiel 50 halierov na kurze korune oproti euru vám pri nákupe približne za 10 000 korún ušetrí asi 125 Sk. Zmenárne zvyčajne predávajú valuty o niečo lacnejšie ako banky, ale nie je to pravidlo.
Okrem kurzu treba však pozerať aj na to, aké má banka alebo zmenáreň poplatky za výmenu. Zmenárne často predávajú valuty bez poplatku, ale niektoré si účtujú až 10 percent z vymieňanej sumy, keď kupujú valuty od klientov. Banky buď nemajú poplatky alebo sú aj pri nákupe a predaji podobné. Zvyčajne je to jedno alebo dve percentá vymieňanej sumy, ale minimálne 20, prípadne 30 korún. Poplatok vo výške 1 percenta vás bude stáť 100 korún za každých zamenených desaťtisíc.
Ani po zrušení obmedzení na nákup a predaj valút nie je ničím neobvyklým stretnúť na ulici veksláka. Ľudí lákajú na lepší kurz, valuty lacnejšie predávajú a drahšie kupujú ako oficiálne zmenárne. Aspoň to tak tvrdia. Mnohí z tých, čo sa však ulakomili na výhodnú kúpu, potom zistili, že vlastne kúpili "za hrsť papierov" alebo nejakú úplne inú lacnejšiu menu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 04:31