StoryEditor

Nehnuteľnosti v Španielsku môžu byť dobrou investíciou

09.06.2006, 00:00

Doba autobusových zájazdov k moru a ubytovanie v lacných hoteloch, len nech je blízko pláž, sa síce nikdy nestane úplnou minulosťou, ale pre niektoré príjmové skupiny sa predsa len ponúkajú aj iné možnosti na prežitie dovolenky. Napríklad vo vlastnom byte, či dome. V Španielsku, Taliansku, Chorvátsku, ale aj v ďalších stredomorských krajinách. Aké možnosti ponúka napríklad španielsky trh s nehnuteľnosťami, na to sme sa spýtali Jose-Luisa Zamoru, majiteľa realitnej agentúry Easybrava v Sant Antoni de Colonge, prímorskom meste severne od Barcelony.
Majú možnosť cudzinci kupovať v Španielsku nehnuteľnosti bez obmedzenia? A ako je to s prípadnou hypotékou?
-- Moje skúsenosti sú jednoznačné: Stále viac cudzincov, či už sú to občania EÚ, alebo nie, zvažuje kúpiť si v Španielsku nehnuteľnosť. Na dovolenky, na obdobie dôchodku, ale tiež ako určitú formu finančnej investície. Vhodné je celé španielské pobrežie, ja osobne odporúčam najmä Costa Bravu, ktorá má veľmi príjemnú klímu a množstvo ďalších možností, ako tráviť voľný čas. Od golfu, cez ďalšie športy, až po množstvo kultúrnych akcií. Dôležité pritom je aj medzinárodné letisko v Girone, vzdialené iba 40 kilometrov od pobrežia, ktoré je destináciou mnohých charterových a low cost leteckých spoločností.
Nehnuteľnosti možno voľne nakupovať a nie je to ani administratívne náročné. Napriek tomu odporúčam využiť služby miestneho realitného agenta, ktorý pozná jazyk a miestne zvyklosti a má dlhoročné skúsenosti.
Na kúpu nehnuteľnosti možno získať pôžičku, sadzby úveru sú v Španielsku v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami nižšie. A navyše, je tu veľká konkurencia medzi bankami, takže je možné o podmienkach úveru úspešne rokovať.
V akých cenových reláciách sa pohybujú ponuky bytov, domov a stavebných pozemkov? A aká je celková ponuka?
-- Ponuka je naozaj veľká. Možno kúpiť malý letný byt, ale aj typický dom na vidieku s veľkým pozemkom. Cena závisí predovšetkým od polohy a vzdialenosti od pláže. Aby som bol konkrétny: napríklad byt s rozlohou približne 80 m2 s dvomi, či tromi izbami, neďaleko pláže, sa cenovo pohybuje medzi 180 až 220 tisíc eur. Pekné, samostatne stojace domy s obytnou plochou okolo 150 m2 možno kúpiť od 330 tisíc eur. A stavebné pozemky od 75 tisíc eur.
Byt i dom, to nie je len kúpna cena, ale aj udržiavacie náklady. Aké sú asi vysoké?
-- Za nehnuteľnosti sa v Španielsku platí ročne obvyklá daň (impuosto sobre bienes immuebles). Základom je hodnota nehnuteľnosti, uvedená v katastrálnom zápise. Jej výšku ovplyvňuje obec, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza. Okrem toho je treba rátať s bežnými nákladmi na vodu a elektrinu, ktoré sa pohybujú ročne podľa veľkosti nehnuteľnosti od 600 až do 1 000 eur.
Akým spôsobom je možné výhodne prenajať nehnuteľnosť v čase, keď ju majiteľ nevyužíva sám?
-- Trh prenájmu je pochopiteľne veľmi sezónny -- od mája do októbra. Odporúčam opäť využiť služby miestnych agentúr, ktoré sa postarajú o zverejnenie ponuky na internete, pripravia zmluvný vzťah s klientom, inkasujú cenu za prenájom, odovzdajú i prevezmú od neho byt či dom a poupratujú ho.
Je kúpa nehnuteľnosti výhodná i ako finančná investícia? Aký je priemerný rast cien nehnuteľností?
-- Kúpa nehnuteľnosti je principiálne dlhodobou záležitosťou. V Španielsku a najmä v časti Costa Brava je veľký dopyt po prenájmoch. Súvisí to okrem iného i s pomerne priaznivou vzdialenosťou k strednej Európe, ktorú možno absolvovať automobilom. Je možné odhadnúť, že majiteľ domu v hodnote 500 tis. eur ho môže v sezóne prenajať za približne 4 tis. eur na mesiac. A ceny nehnuteľností trvale rastú. V roku 2005 to bolo v provincii Girona o 13,5 percenta a za prvý štvrtok tohto roku dokonca o 9,6 percenta.
Keď sa ako cudzinec rozhodnem pre kúpu nehnuteľnosti v Španielsku, ako mám postupovať?
-- V prvom rade je to finančné rozhodnutie. Ďalej je treba vybrať si región a typ nehnuteľnosti. A potom by som skutočne odporúčal využiť služby realitných kancelárií, ktoré majú jednak veľmi širokú ponuku konkrétnych nehnuteľností a môžu celú kúpu realizovať, vrátane prípadného bankového úveru. A navyše, zväčša ponúkajú i nadväzujúci servis: údržbu bytu, domu, záhrady, bazéna a možný prenájom.
www.easybrava.com

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 15:11