StoryEditor

Týždeň pred televízorom

19.05.2006, 00:00
Vrelé odporúčania ale aj varujúce minirecenzie z ponuky programov televíznych staníc na najbližších sedem dní.

Piatok 19. mája
20.00, TV Joj: Nebezpečné myšlienky
Svojho času dosť populárna pedagogická dráma o tlupe zdivočených tínedžerov zo zlej štvrte, ktorých pacifikuje a vzdeláva mladá zapálená učiteľka v podaní Michelle Pfeifferovej. Z filmu síce dodnes zostala len titulná pieseň Stevie Wondera Gangsta´s Paradise, naspievaná kýmsi menom Coolio, ale kvôli nesmiernej naivite, s akou je nakrútený, sa oplatí vidieť ho aj dnes. Film nakrútil v roku 1995 režisér John N. Smith.
20.05, Jednotka: Ukradnúť Rembrandta
Pôvabná dánsko-britská krimikomédia režiséra Jannika Johansena z roku 2003 o dvoch troška pomalších priateľoch živiacich sa malou zlodejinou, ktorí v múzeu omylom odcudzia veľmi známy, slávny, a teda aj drahý obraz.
22.05, Jednotka: Bitkári
Opäť krimikomédia, tentoraz austrálsko-kanadská, z roku 2002, nakrútená režisérom Davidom Caesarom, o mafiánskych zlatých časoch v sydneyskom podsvetí v šesťdesiatych rokoch minulého storočia.
01.00, TV Joj: Hráči so smrťou
"Posmrtný", dnes by sme povedali mysteriózny, triler o skupine mladých vedcov, ktorí sa exaktnými vedeckými metódami pokúšajú skúmať zážitok klinickej smrti, ale ich snaha sa im v kontakte s nadprirodzenom začne vymykať z rúk. Vo filme režiséra Joela Schumachera z roku 1990 si zahrali Julia Robertsová, Kiefer Sutherland a Kevin Bacon.

Sobota 20. mája
13.30, TV Markíza: Utekajme, už ide!
Vynikajúca česko-slovenská, slovenská komédia z roku 1986, celkom paradoxne režírovaná Dušanom Rapošom, ktorý okrem tohto a prvej Fontány pre Zuzanu nenakrútil nič, čo by nerobilo hanbu slovenskej kinematografii. Príbeh obyčajnej sídliskovej rodinky, tiesniacej sa v malom byte, ktorej idylku naruší nový sused - mág a iluzionista, stvárnený neodolateľným Milanom Lasicom. Popri ňom vo filme zahviezdili Marián Zednikovič, Zuzana Bydžovská, Andy Hryc, Július Satinský či Marián Kiš.
21.00, ČT 1: O Schmidtovi
Smutná komédia mixnutá veselou drámou, nakrútená v americkej produkcii v roku 2002 režisérom Alexandrom Payneom. Film o blížiacej sa starobe, ktorá dolieha na človeka nastupujúceho na dôchodok, postavený na dokonalom hereckom výkone Jacka Nicholsona.
21.50, Dvojka: Diktátor
Slávna, nezabudnuteľná klasická americká komédia nakrútená v roku 1940 režisérom a predstaviteľom hlavnej dvojúlohy Charlie Chaplinom. Legendárna satira zosmiešňujúca Adolfa Hitlera aj celý ten zvrátený nápad s nacionálnym socializmom.

Nedeľa 21. mája
20.05, Jednotka: Mandolína kapitána Corelliho
Síce nie najvydarenejšia, ale stále príjemná filmová adaptácia rovnomenného románu Louisa de Berniéresa, nakrútená v britsko-francúzsko-americkej koprodukcii v roku 2001 režisérom Johnom Maddenom s Nicolasom Cageom a Penélope Cruzovou v hlavných úlohách. Romantické vzplanutie medzi talianskym okupantom a gréckou domorodkyňou, ktoré vyústi priam do národno-oslobodzovacieho boja.
21.50, TV Joj: Pán prílivu
Jedna z tých lepších amerických psychologických drám s výrazným melodramatickým presahom a famóznymi hereckými výkonmi Nicka Nolteho a Barbary Streisandovej. Príbeh vzťahu psychiatričky a brata jej pacientky, rodiaceho sa z hlbokých vnútorných tráum. Film nakrútila v roku 1991 predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy, rovnako dobrá režisérka ako herečka Barbara Streisandová.

Pondelok 22. mája
21.35, ČT 2: Roma
Veľkolepý majstrovský kúsok Frederica Felliniho, nakrútený v taliansko-francúzskej koprodukcii v roku 1972, je režisérovým vyznaním lásky a obdivu k večnému mestu, vyrozprávaným prostredníctvom príbehu chlapca, ktorý mesto obdivuje, ale začne ho spoznávať až ako mladý muž.

Utorok 23. mája
21.55, Dvojka: Monsieur Verdoux
Podľa môjho názoru najlepší film herca a režiséra Charlieho Chaplina vôbec, nakrútený v roku 1947, čierna tragikomédia úplne bez Tuláka, o dobrosrdečnom gentlemanovi, ktorý z kratochvíle vraždí bohaté vdovy.

Streda 24. mája
22.20, Dvojka: Slnko v sieti
Československá, slovenská lyrická dráma režiséra Štefana Uhra z roku 1962 o prvom romantickom vzplanutí dvoch nesmelých mladých ľudí. Veľmi silný, čistý a múdry film.
23.30, ČT 1: Popoludnie s Gaudím
Šialená španielska komédia režisérky Susan Seidelmanovej z roku 2000 o Američanke dlhodobo žijúcej v Barcelone, ktorá sa na žiadosť svojej francúzskej priateľky mení na amatérsku detektívku, pátrajúcu vo víre veľkomesta po tajomnom mužovi. Film upúta poetikou nie nepodobnou tvorbe Pedra Almodóvara aj originálnym spôsobom, akým sa súčasťou príbehu stáva architektúra Antonia Gaudího, ktorá dala Barcelone jej dnešnú tvár.

Štvrtok 25. mája
20.00, ČT 1: Shrek
Slávna, dokonca možno už klasická digitálne animovaná komédia, parodizujúca väčšinu rozprávkových klišé, o samotárskom zlobrovi, ktorý sa proti svojej vôli vydá zachrániť krásnu princeznú, a všetko dopadne presne opačne, ako si predstavoval. Film nakrútili v roku 2001 režisér Andrew Adamson a režisérka Vicky Jensonová.
22.45, ČT 2: Nemecko v roku nula
Ďalší zásadný film talianskeho neorealizmu, nakrútený v roku 1948 režisérskym géniom Robertom Rossellinim v troskách rozbombardovaného Berlína s nehercami v hlavných úlohách, zaoberajúci sa kolektívnou vinou za tragédiu druhej svetovej vojny a jej prenášaním na deti, ktoré sa narodili počas vojny alebo bezprostredne pred ňou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:27