StoryEditor

V Hollywoode vypukol škandál

25.07.2006, 00:00
Preto Hollywood šokoval spôsob, ako Shyamalan bez obalov o svojich skúsenostiach so spoločnosťou Walt Disney hovorí. Ešte sa totiž nestalo, žeby niekto nepísanú etiketu hollywoodskeho biznisu porušil.
Insideri filmového biznisu v Hollywoode si najskôr niekoľko týždňov podávali z ruky do ruky fotokópie knihy Muž, ktorý počul hlasy (The Man Who Heard Voices) a nenápadne sa o nej na večierkoch rozprávali. Keď sa vo štvrtok minulý týždeň kniha oficiálne dostala na pulty kníhkupectiev, začalo sa o nej hovoriť nahlas. Dielo s podtitulom Ako Night Shyamalan riskoval svoju kariéru kvôli rozprávke otvorene píše o roztržke medzi režisérom a filmovou spoločnosťou Walt Disney pri nakrúcaní jeho najnovšieho filmu Lady In The Water. Takéto hádky sa obyčajne v médiách označia ako "rozchod pre kreatívne rozdiely" a nikto sa viac nepýta. Preto Hollywood šokoval spôsob, ako Shyamalan bez obalov o svojich skúsenostiach so spoločnosťou Walt Disney hovorí. Ešte sa totiž nestalo, žeby niekto nepísanú etiketu hollywoodskeho biznisu porušil.

Daj mi viac
Night Shyamalan sa uviedol do filmového biznisu snímkou Myšiak Stuart Little, ale najznámejší je asi vďaka filmu Šiesty zmysel (1999), ktorý v amerických kinách zarobil 700 miliónov dolárov. Po ňom nasledovali filmy Znamenia (2002) a Osada (2004), ktoré vyrobil pod hlavičkou Disney. Všetky zarobili peniaze nielen spoločnosti, ale aj režisérovi - za každý film dostal podľa denníka The New York Times 20 miliónov dolárov plus 20 percent z celkovej tržby v kinách: celkom slušný balík peňazí. Zmluvu na film Lady in the Water podpísal Shyamalan s Walt Disney, pre údajné nezrovnalostiam sa však presunul ku konkurencii Warner Bros. Kniha Muž, ktorý počul hlasy, ktorú napísal reportér Sports Illustrated Michael Bamberger, zobrazuje boj medzi režisérom a filmovou spoločnosťou, "medzi brilantným a citlivým umelcom a hlúpou a prázdnou firmou, ktorej ide iba o zisk". Otvorene sa v nej píše o Nine Jacobsonovej, ktorá je produkčnou prezidentkou v spoločnosti Disney, a s ktorou v minulosti Shyamalan spolupracoval na svojich predchádzajúcich filmoch. "Ona nechce režisérov, ktorí sú ikonami, chce režisérov, ktorí zarábajú peniaze," tvrdí režisér.

Každá minca má dve strany, páni
Podľa knihy prvé problémy nastali, keď asistentka režiséra letela s tromi kópiami scenáru do Los Angeles za Ninou Jacobsonovou. Tá však nebola doma, pretože išla vyzdvihnúť svojho syna zo školy. Shyamalana aj asistentku to rozčúlilo. "Čo môže byť dôležitejšie ako nový scenár?" Situácia sa vyhrotila o pár dní na pracovnom obede režiséra a producentky. Nina Jacobsonová mu povedala, že by boli radi, keby zmenil v scenári niektoré veci, no napriek tomu mu ponúkla 60 mil. dolárov, aby film nakrútil. Shyamalan sa však urazil. "Toto je môj najlepší nápad v živote. A ty mi vravíš, že tam mám niečo meniť?" Po obede sa režisér rozplakal a rozhodol sa nakrútiť svoj film u konkurencii. Kniha v podobných situáciách zobrazuje celý "boj režiséra proti spoločnosti, zameranej na produkciu peňazí". Niektorí producenti a režiséri v nej však vidia pravý opak. Disney sa podľa nich správa logicky, keď sa snaží ochrániť svoje projekty, do ktorých investuje, pred režisérom, ktorý si o sebe myslí, že je geniálny. Text knihy sa prikláňa na ich stranu: často totiž prechádza od biografie k hagiografii (oslavný životopis) a tak všetko, čo Shyamalan povie, spraví, alebo spôsob akým žije, je úžasné. Shyamalan pritom knihu pred jej vydaním čítal a tvrdí, že má jeho absolútnu podporu. Jediným spravodlivým sudcom v tomto spore budú zrejme diváci. Film, ktorého výroba stála 70 miliónov dolárov a promo ďalších 70, zarobil tento víkend pre Warner Bros v amerických kinách len 18,2 milióna dolárov (na porovnanie - film Piráti z Karibiku zarobili počas svojho prvého víkendu 135 mil. USD a nedostal sa ani do prvej dvadsiatky úspešných amerických víkendových premiér. V roku 2002 časopis The Newsweek uverejnil na obálke Shyamalana ako "nového Spielberga". Steven Spielberg však dokáže robiť skvelé filmy aj bez zbytočne silných slov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:14