StoryEditor

Peter Goliaš: Slovenské kluby majú problém s korupciou

09.06.2006, 00:00

Vo svetovom futbale sa "točí" veľa peňazí. Prečo sa sponzori do slovenského futbalu nehrnú?
- Nedávno sme robili prieskum o tom, v čom vidia firmy prekážky, aby investovali do športu. Najviac im prekážali chýbajúce pravidlá, ktoré by zvýhodňovali podporu športu. To je však vec, ktorá sa nedá rýchlo zmeniť. Preto má zmysel pozrieť sa na ďalšie prekážky, napríklad netransparentné hospodárenie športových organizácií. Firmy klubom neveria, a tak nechcú platiť.

Mení sa pohľad investorov na to, prečo by mali podporovať šport?
- V minulosti to boli najmä osobné kontakty, tradícia, prípadne filantropia. Význam týchto faktorov klesá a narastá význam výsledkov a schopnosti zviditeľniť sponzora, jeho meno a produkty, na verejnosti. Jednoducho ide o to, aby sa to investorovi viac oplatilo. Nefungujúci marketing v športe firmám prekáža rovnako.

Takže klub musí mať výsledky a divákov...
- Jednoznačne.

Ako je to v zahraničí, napríklad v Anglicku?
- V Anglicku je futbal oveľa viac obchod, futbal a šport ako taký sa podobá na šoubiznis. U nás šport ešte stále považujeme za niečo osobité, a nie za klasickú sféru podnikania.

Nie je problém v tom, že náš trh je oproti anglickému o dosť menší?
- Myslím si, že firmy majú všade rovnaký záujem vstúpiť tam, kde sa môžu zviditeľniť. Otázka znie, či náš šport dokáže tak zviditeľniť svojich sponzorov ako anglický šport. Na veľkosti krajiny a trhu veľmi nezáleží. Záleží na transparentnosti a marketingu, záleží na tom, či je futbal orientovaný na diváka. Ak prídu diváci, prídu aj sponzori. Lopta je teda na strane klubov.

Nie je situácia v hokeji lepšia?
- Podľa nášho výskumu sú futbal a hokej na rovnakej úrovni - ukrajujú si rovnakú časť zo sponzorského koláča.

Ale hokejisti sa pohybujú o triedu vyššie ako futbalisti...
- Minulý rok hokej profitoval z odstávky NHL.

V Česku sa nedávno odkrylo množstvo korupčných afér. Máme "šancu", že sa s niečím podobným stretneme aj u nás?
- Na prelome rokov 2004 a 2005 sme sa pýtali v kluboch, čo považujú za najväčší problém slovenského futbalu. Korupcia sa umiestnila na popredných priečkach. Išlo o otázky finančného zvýhodnenia rozhodcov, hráčov a funkcionárov.

Líšia sa problémy prvoligových klubov a klubov z nižších súťaží?
- Menšie kluby pociťujú ako menej vážnu mieru korupcie, ale zásadné rozdiely nie sú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:38