StoryEditor

Armáda modernizuje výstroj jednotlivca

05.03.2003, 23:00

Pôsobenie slovenských vojakov v zahraničných misiách postavilo vedenie Ozbrojených síl SR pred úlohu zaviesť do výstroja aj špeciálnu výbavu vhodnú do tropických alebo púštnych podmienok. Problémy však boli aj s výbavou pre mierne pásmo, pretože štandardné uniformy či topánky používané v OS SR sú vyrobené z lacnejších, ale technologicky starších materiálov. Vojaci pôsobiaci v misii KFOR v Kosove sa napr. sťažovali na nevhodné zimné topánky.
V minulom roku začala armáda skúšať niektoré nové typy vybavenia pre sťažené klimatické podmienky, predovšetkým obuvi a doplnkov na báze goretexu. Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Cerovský tiež minulý rok ustanovil komisiu, ktorá komplexne posudzuje zavádzanie nových druhov výstroja, techniky a materiálu. Koncom januára stanovila konkrétne požiadavky na výbavu a výstroj, na základe ktorých MO SR v najbližšom čase vyhlási verejné obstarávanie. To sa bude týkať doplnkov poľného odevu vz. 97 pre potreby mierových misií asi v objeme 30 mil. Sk. Obstarávať sa bude predovšetkým obuv, ale i odev vhodný pre konkrétne misie. Zástupca náčelníka štábu logistiky OS SR plukovník Metod Sedlák zdôraznil, že obstarávaný výstroj nemusí byť na báze goretex ale musí spĺňať požiadavky na ochranu proti chladu a vlhkosti i hygienicko-fyziologické parametre. Modernými typmi výstroja a vybavenia by mali byť do 30. júna tohto roku vybavené zahraničné misie a špeciálne jednotky OS SR. Pre pluk špeciálneho určenia v Žiline sa budú obstarávať nepremokavé odevy, spacie vaky s vysokými izolačnými vlastnosťami, stany a pod.
Na obstarávaní sa podľa M. Sedláka budú môcť zúčastniť domáce aj zahraničné firmy. Je však veľká pravdepodobnosť, že uspejú aj slovenskí výrobcovia. Veď napr. spacími vakmi pre extrémne klimatické podmienky od jednej popradskej firmy sú vybavené špeciálne jednotky armád 16 krajín a podobne je to aj s goretexovými pláštenkami či padákmi iných slovenských výrobcov. Žiadne z týchto výrobkov však zatiaľ nie sú zavedené vo výstroji OS SR.
Do výstroja jednotiek Pozemných síl OS SR by zase v prvej polovici tohto roka mala byť zavedená súprava pre balistickú ochranu jednotlivca na bojisku pod názvom Pancír. Súprava, ktorá pozostáva z kombinézy, balistickej (nepriestrelnej) vesty, stehennej balistickej vložky, balistickej vložky do goliera, ochrannej kukly a rukavíc, vznikla v spolupráci Výskumného technického ústavu Liptovský Mikuláš a spoločnosti Zekon z Michaloviec. Tá bude aj jej dodávateľom.
Výstroj vydávaný slovenským príslušníkom mierových misií
Misia Počet druhov materiálu V hodnote (Sk)
KFOR - Kosovo 104 173 062
Trvalá sloboba - Afganistan 121 211 982
UNFICYP - Cyprus 89 98 956
UNMEE - Eritrea 82 99 659

Zdroj: MO SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 06:46