StoryEditor

Irak uvažuje o vystúpení z OPEC

20.05.2003, 00:00

Americký poradca Iraku pre otázky ropy uviedol, že krajina by mala ignorovať ťažobné kvóty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a exportovať toľko ropy, koľko bude potrebovať, informoval americký denník The Washington Post.
Phillip Carrol, bývalý šéf amerických prevádzok spoločnosti Royal Dutch Shell, ďalej pre The Washington Postu povedal, že ťažba ropy a kontrakty, ktoré podpísala bývalá iracká vláda so spoločnosťami z Ruska, Číny a Francúzska, sú v podstate neplatné alebo sú v štádiu opätovných rozhovorov. Informovala o tom agentúra CNN.
V súvislosti s nervozitou na energetickom trhu, ktorý zatiaľ nedokáže odhadnúť, ako bude Irak pristupovať v budúcnosti k produkcii ropy, P. Carroll upozornil, že krajina je historicky "sporným" členom ropného kartelu.
"Vzhľadom na vlastné záujmy by si mal Irak vybrať -- zostať členom OPEC a dodržiavať produkčné kvóty alebo ísť vlastnou cestou. Ide o dôležitú otázku, v ktorej by sa mal rozhodnúť iracký národ sám," skonštatoval americký poradca.
The Washington Post ďalej informoval, že dokonca aj vedúci predstavitelia irackého ministerstva ropného priemyslu už dlhšie uvažujú o tom, že by ich krajina mala vystúpiť z OPEC, aby mohla exportovať toľko ropy, koľko bude schopná vyťažiť hneď po tom, ako sa jej podarí uviesť do prevádzky všetky ropné rafinérie v krajine.
Väčšina analytikov je však presvedčená, že potrvá viac než rok, pokiaľ sa Iraku podarí dosiahnuť aspoň úroveň ťažby, ktorá sa vyrovná súčasným exportným kvótam OPEC.
V oficiálnej politike sa bývalá iracká vláda zvrhnutého irackého prezidenta Saddáma Husajna v ropnom priemysle zameriavala na uzatváranie kontraktov v oblasti ťažby ropy, a to so spoločnosťami z Ruska, Francúzska a Číny, teda z krajín, ktoré podporovali Irak na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov.
P. Carrol nešpecifikoval žiaden z kontraktov uzatvorených pred vojnou ako rizikový, avšak údajne všetky tieto dohody by sa mali anulovať spolu s pádom Husajnovho režimu. "Vyhodnotiť platnosť kontraktov musí nová iracká vláda, ktorá by mala dobre uvážiť, či ich zachovanie je v záujme irackého ľudu," upozornil americký poradca. Ako dodal, "očakáva, že tie kontrakty, ktoré sú neprimerane výhodné len pre jednu stranu bez ohľadu na záujmy irackého ľudu, a existujú právne podklady, ktoré umožňujú ich zrušenie, iracký minister zruší a rozhodne sa vyhľadať nových partnerov". Zároveň odmietol tvrdenie, že Spojené štáty využívajú svoj vplyv v Iraku na rozbitie OPEC.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:51