StoryEditor

Lídri G8 aj o obnove Iraku

04.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

K vyvinutiu väčšieho úsilia pri obnove vojnou zničeného Iraku a pri riešení jadrovej hrozby v Iráne a Severnej Kórei sa včera na záver výročného summitu vo francúzskom Eviane zaviazali lídri krajín skupiny G8.
V štvorstranovom záverečnom vyhlásení sa predstavitelia siedmich najvyspelejších krajín a Ruska snažili prekonať doterajšie nezhody v irackej otázke deklarovaním jednoty v otázke povojnovej obnovy krajiny.
Predstavitelia USA, Francúzska, Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Kanady, Japonska a Ruska tiež dali na vedomie Iránu a Severnej Kórei, že sa nebudú nečinne prizerať, ako tieto krajiny vyvíjajú jadrové zbrane. Objavili sa však rozdiely medzi Spojenými štátmi a zvyšnými členmi G8 vzhľadom na to, ako ďaleko by svetové veľmoci mali zájsť vo vyvíjaní tlaku na Irán.
Jeden z vysokopostavených predstaviteľov ruskej delegácie včera pred novinármi uviedol, že Teherán musí vyvrátiť akékoľvek pochybnosti o dodržiavaní zmluvy o nešírení jadrových zbraní do 16. júna, kedy sa uskutoční ďalšie zasadanie Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).
V otázke komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) lídri G8 podporili úsilie niektorých krajín v regióne, vrátane Číny, naliehať na Pchjongjang, aby sa pridŕžal svojich doterajších záväzkov v oblasti nešírenia jadrových zbraní.
Bol však summit G8 vôbec potrebný, pýtal sa včera v komentári britský denník Financial Times a pripomenul, že len málo z účastníkov stretnutia prejavilo skutočný záujem o tento projekt. Americký prezident George W. Bush sa na ňom, napríklad, nezdržal ani 24 hodín.
Ako ďalší dôkaz zbytočnosti summitu uviedli noviny gesto francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca, ktorý pozvaním lídrov rozvojového sveta na akýsi "predsummit" vraj len zvýraznil skutočnosť, aký marginálny je význam skupiny G8.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:07