StoryEditor

Za dlhy domáce väzenie

04.11.2007, 23:00

Ruské úrady našli efektívny spôsob, ako donútiť dlžníkov splácať svoje dlžoby. Ten, kto nemá vyriešené podlžnosti, či už je to nezaplatené výživné na dieťa, poplatky spojené s chodom domácnosti, alebo úvery z banky, nemôže opustiť krajinu. A funguje veľmi dobre. Podľa denníka Moscow Times za prvých deväť mesiacov tohto roka sa cez hranice Ruska nedostalo 8 366 ľudí, ktorí neplnili nariadenie súdu o splatení dlhov. Je to 40-krát viac než za celý minulý rok, keď cez hranice nepustili z rovnakých dôvodov len 187 ľudí.
Navyše, aby mali túto skupinu pod kontrolou, od 1. októbra tohto roka Služba súdnych vykonávateľov pri Federálnom súde vytvorila na internete databázu najväčších neplatičov, ktorá jej pomáha pri blokovaní ich výjazdu z krajiny. Podľa agentúry RIA Novosti by v prvej fáze malo byť do databázy vložených od 10- do 20-tisíc mien, neskôr sa ich počet bude zvyšovať. V súčasnosti evidujú ruské súdy 27 miliónov neplatičov, či už sa to týka výživného, úverov, alebo kompenzácií za poškodenie zdravia. V Moskve má zákaz vycestovať zatiaľ okolo 500 ľudí, v Petrohrade je to 700.
Zadržia aj cudzincov
A tlak úradov žne úspechy. Ako pre Moscow Times povedal hovorca služby Igor Komissarov, správy o sprísnení zákazu vycestovania, ktorý platí už pár rokov, no doteraz na to úrady nekládli taký dôraz, donútili ľudí za deväť mesiacov vyrovnať dlhy vo výške 1,4 miliardy rubľov (1,31 miliardy korún). Celkové dlhy, ktoré Federálny súd eviduje, dosahujú podľa Komissarova 12 miliárd rubľov.
Zákaz o opustení krajiny však platí aj pre cudzincov. "Zákaz sa, samozrejme, týka aj ich," dodal Komissarov. Poukázal na nedávny prípad Gréka, ktorý mal podľa nariadenia súdu splatiť dlh voči jednej z bánk, a dokiaľ všetko nesplatil, musel ostať v Rusku.
Rodiny nemusia splácať
Tieto praktiky znepokojili niektorých európskych právnikov, podľa ktorých to odporuje medzinárodným zákonom v oblasti ľudských práv. "Vo väčšine krajín Európskej únie sa vzťah medzi dlžníkom a veriteľom rieši v rámci občianskeho zákonníka, a nie trestného," povedala Helga Springeneerová, právnička z Federácie nemeckých spotrebiteľských organizácií. "Aj tu súdy môžu nariadiť prehľadanie domov a kancelárií alebo zabavenie majetku, no nie obmedziť práva ľudí na voľný pohyb," dodala Springeneerová.
Opačného názoru je však Svetlana Ganuškinová z ruskej organizácie na ochranu ľudských práv Memorial. Podľa nej zákaz vycestovania do ľudských práv nezasahuje. "V našej krajine je veľmi ľahké skrývať sa pred veriteľmi. Preto vítame každý mechanizmus, ktorý donúti ľudí svoje dlhy splácať, a hlavne znemožní im ponechať po úteku z Ruska svoje dlžoby na pleciach často chudobných rodinných príslušníkov," dodala Ganuškinová.
Ekonomický rast v Rusku v ostatných rokoch zvýšil príjmy obyvateľstva, a to sa odrazilo aj na rozmachu sektora spotrebných úverov. Podľa ekonomického denníka Kommersant, ktorý sa odvolal na údaje Alfa Bank, spotrebné úvery dosiahli v roku 2006 okolo 80 miliárd dolárov, čo je štvornásobok hodnoty z roka 2004. Centrálna banka ide ešte ďalej. Jej údaje hovoria až o 100-miliardovej hranici. Na druhej strane, podľa investičnej banky Merrill Lynch majú Rusi jednu z najvyšších mier splácania svojich úverov. V posledných dvoch rokoch predstavovali nesplatené úvery údajne len jedno percento z poskytnutého objemu, čo je mimoriadne nízka úroveň aj v porovnaní s bohatými západnými štátmi. Napríklad v Nemecku dosiahla za rok 2006 okolo osem percent a v Británii v roku 2004 približne sedem percent.

Znemožnenie vycestovania pre neplatičov
- Rusko eviduje 27 milióna neplatičov, ktorí spolu dlhujú približne 12 miliárd rubľov
- federálne orgány sprístupnili celoštátne databázu najväčších neplatičov, ktorá pomáha blokovať odchod dlžníkov z krajiny
- za prvých deväť mesiacov tohto roka sa cez hranice Ruska nedostalo 8 366 ľudí, ktorí neplnili nariadenie súdu o splatení dlhov
- od januára do septembra vyrovnali dlžníci dlhy vo výške 12 miliárd rubľov

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 00:22