StoryEditor

Firmám v Tornali chýbajú ľudia

14.09.2007, 00:00
Investori v Tornali, kde prepustila stovky zamestnancov Ozeta Neo, napriek vysokej nezamestnanosti v regióne nevedia nájsť pracovníkov. Pôvodne malo päť firiem priniesť do konca roka sedemsto nových pracovných miest.
V článku je graf

Doteraz sa im podarilo zamestnať iba necelých dvesto ľudí.
Nedostatku pracovníkov čelia najmä firmy zamerané na výrobu textilu. Paradoxne, práve s touto kvalifikáciou je na Okresnom úrade práce v Revúcej prihlásených 450 bývalých zamestnancov Ozety Neo.

Bez záujmu
Talianska spoločnosť Airflyght plánovala zamestnať až 240 pracovníkov. Koncom augusta však pracovalo v Tornali pri výrobe konfekcie iba 44 ľudí. "Nie je príliš veľký záujem," povedal Arpád Kudlák z firmy Gemer Slovakia, ktorá pre Airflyght robí ekonomické a personálne poradenstvo. Súčasní zamestnanci navyše doteraz plnia plánovanú normu priemerne iba na 60 percent a firma im preto podľa Kudláka vypláca len minimálnu mzdu.
Z piatich investorov, ktorí mali do konca tohto roka v meste podnikať, prišla do Tornale maďarská AVE, ktorá odkúpila 70-percentný podiel v mestských službách. Pozemok na rozšírenie výroby v týchto dňoch od mesta kupuje belgická strojárenská firma LVD S2. Zatiaľ s desiatkou z plánovaných 50 zamestnancov funguje firma Fábry zameraná na výrobu a predaj alternatívnych palív.
Od množstva a kvality zamestnancov sa budú odvíjať aj plány talianskej firmy Airflyght. Pokiaľ získa dostatok ľudí, plánujú majitelia preniesť do Tornale aj výrobu z maďarského Putnoku. O bývalých pracovníkov Ozety má záujem aj textilná firma Gemtex z Rožňavy. O niektoré z ponúkaných 150 pracovných miest však prejavilo záujem iba dvadsať ľudí.

Peniaze sa míňajú
Primátor mesta Tornaľa Gyula Mészáros tvrdí, že nedostatok pracovníkov hlásia aj ďalšie firmy. "Ľudia z Ozety Neo dostali odstupné a zatiaľ sa nehýbu," hovorí. Očakáva, že po niekoľkých týždňoch sa peniaze prepusteným ľuďom minú a začnú sa zaujímať o nové zamestnanie.
Nezamestnanosť v okrese Revúca patrí dlhodobo k najvyšším na Slovensku. Bez práce tu bola koncom augusta približne štvrtina ľudí v produktívnom veku. Podľa riaditeľky odboru služieb zamestnanosti Ľubice Martinove je po prepúšťaní v skrachovanej Ozete v samotnej Tornali bez práce asi 27 percent.

Dávky za 200 miliónov
Martinove nevedela vysvetliť, ako je možné, že firmy v meste s takto vysokou nezamestnanosťou nemôžu nájsť zamestnancov. "Nemám o tom žiadne informácie. Nebudem sa teda k tomu vyjadrovať," povedala včera pre HN. Neodpovedala ani na otázku, či úrad práce aktívne rokuje s investormi v snahe odporučiť im nezamestnaných.
Okres Revúca nemá len jednu z najvyšších nezamestnaností na Slovensku, ale má problémy aj s chudobou. Dávky v hmotnej núdzi a príspevky k dávkam v hmotnej núdzi tam v júli poberalo 3 663 ľudí, teda zhruba každý piaty obyvateľ v produktívnom veku. Štát vyplácanie týchto dávok stojí ročne viac ako dvesto miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:05