StoryEditor

Každé nasadenie novej techniky berie ľudom prácu

31.05.2006, 00:00
Produktivita práce v slovenských podnikoch je aj šestnásť rokov po odklone od centrálne riadenej ekonomiky nižšia ako v západoeurópskych krajinách. V snahe držať krok so svetom musia fabriky investovať do nákupu nových výrobných liniek. "Práca, ktorú zamestnancom stroj zoberie, je zväčša monotónna, ubíjajúca a v podstate nedôstojná," tvrdí Marián Hrica, riaditeľ divízie automatizačnej techniky a pohonov spoločnosti Siemens.

Marián Hrica, riaditeľ divízie automatizačnej techniky a pohonov spoločnosti Siemens pre HN

Vaša divízia zabezpečovala dodávky automatizačnej techniky pre všetky tri automobilky, ktoré sa usadili na Slovensku.
-- Títo veľkí investori stavili najmä na istotu. Divízia automatizačnej techniky a pohonov Siemensu je v celosvetovom meradle vedúcim výrobcom v tejto oblasti. Naše portfólio sa pohybuje od štandardných produktov pre výrobné linky, procesnú automatizáciu, elektroinštalačnú techniku až po systémové a špeciálne odvetvovo orientované riešenia. Klientov z oblasti automobilového priemyslu sme presvedčili silným zázemím v oblasti inžinieringu a vývoja.

Sú PSA, Kia a VW klientmi Siemensu aj na úrovni koncernu?
-- Áno sú. Väčšina európskych podnikov z oblasti automobilového priemyslu využíva naše technické riešenia. Naše zariadenia nájdete aj v závodoch BMW. S nasadzovaním techniky v zahraničných automobilkách majú praktické skúsenosti aj viacerí naši slovenskí kolegovia. Konkrétnym príkladom môže byť závod koncernu Volkswagen v Mexiku, kde strojové vybavenie oživovali naši technici.

Zariadenia šijete na mieru alebo ide o hotové riešenia, ktoré sa iba prispôsobia podmienkam konkrétneho podniku?
-- Samotný vývoj produktov prebieha v našej nemeckej centrále. Teda to základné know-how je vymyslené, no nemenej dôležité je jeho nasadenie a prispôsobenie v podmienkach konkrétneho výrobného podniku. Naši pracovníci už neraz prišli s viacerými špecifickými a inovatívnymi riešeniami, ktoré sú aj v rámci skupiny unikátne a neboli doteraz použité.

Je výroba v priemyselných podnikoch na Slovensku automatizovaná tak ako na Západe?
-- Existuje množstvo firiem, kde je úroveň automatizácie na veľmi vysokej úrovni. Sú aj také, kde je ešte čo zlepšovať. Veľmi často výrobné linky a technické vybavenie zodpovedajú stupňu automatizácie ešte z čias, keď táto technika bola vyrobená. Predstaviteľov podnikov sa preto snažíme presvedčiť, že riešenia, ktoré im ponúkame, nie sú samoúčelné. Majú mnohé presne merateľné výhody -- či už v raste produktivity práce, vo zvyšovaní efektívnosti výroby či v šetrení energie.

Presvedčiť typicky slovenských manažérov zo starej školy nemusí byť vždy ľahké...
-- Je pravdou, že niekedy vedenie podniku stojí pred dilemou, či automatizovať, a ak áno, do akej miery. Každé nasadenie novej techniky totiž určitým spôsobom berie ľudom prácu. Svoju úlohu pri rozhodovaní teda hrá aj sociálny aspekt. Naše doterajšie skúsenosti z podnikov však dokazujú, že zavedenie automatizačných riešení je jednoznačným prínosom nielen pre podnik ako taký, ale aj pre samotných zamestnancov. Práca, ktorú im stroj zoberie, je totiž zväčša monotónna, ubíjajúca a v podstate nedôstojná. Väčšina takýchto ľudí sa však vo veľmi krátkom čase rekvalifikuje a prechádza na iné pozície, kde v konečnom dôsledku robia kvalifikovanejšiu a aj lepšie zaplatenú prácu.

Kam smeruje priemyselná automatizácia?
-- Najnovším trendom je jednoznačne bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci. Každá seriózna firma dáva tieto záležitosti do popredia, najmä ak v jej prevádzkach hrozí nebezpečenstvo úrazu. Viaceré naše riešenia sa venujú práve tejto problematike. Ide napríklad o automatické odstavenie výrobnej linky v prípade, že hrozí úraz alebo poškodenie samotnej technológie. Každý takýto prípad znamená pre podnik dodatočné náklady a zbytočné odstávky produkcie. Trendom je tiež zlepšovanie komunikačných vlastností riadiacich systémov a ich vzájomné prepájanie či riešenia prispievajúce k energetickým úsporám.

Projekty, ktoré zavádzate v podnikoch, si vyžadujú vysokokvalifikovaných špecialistov. Nemáte problémy s ich získavaním?
-- Mali sme veľké problémy najmä v Bratislave. Snažíme sa však túto záležitosť riešiť a prispôsobiť sa. Intenzívne spolupracujeme s vysokými aj so strednými školami a množstvo našich ľudí sú čerstvými absolventmi škôl, ktoré už majú laboratóriá vybavené našou technikou. Snažíme sa, aby študenti okrem teórie dostali aj veľmi dobrý praktický základ. Takíto absolventi idú zo školy naozaj s reálnymi vedomosťami. Sú to vlastne hotoví ľudia, ktorých môžeme hneď nasadzovať do našich projektov.

Viete absolventom ponúknuť také platy, aby ich nezlákala prvá ponuka zo zahraničia?
-- Na slovenské pomery vytvárame veľmi dobré podmienky. Samozrejme, mzdová úroveň sa nedá úplne porovnať so západnou Európou. Nejde však len o plat. Naši pracovníci majú možnosť absolvovať pravidelné školenia v našich zahraničných výrobných závodoch. Okrem toho sú tu ponuky dlhodobých pracovných pobytov v zahraničných pobočkách koncernu po celom svete. Kto chce teda cestovať či žiť nejaký čas v zahraničí, má dvere otvorené.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:14