StoryEditor

Šéf AvtoVazu rezignoval

03.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Generálny riaditeľ najväčšej ruskej automobilky AvtoVaz Igor Jesipovskij rezignoval pre nezhody s viceprezidentom firmy Alexandrom Proninom. Spory sa okrem iného týkajú plánu na predaj podielu francúzskemu rivalovi Renault.
Automobilka AvtoVaz, ktorá vyrába vozidlá Lada, v súčasnosti zápasí s čoraz tvrdšou konkurenciou zahraničných značiek a nedostatkom hotovosti. Ruské médiá už v júni oznámili, že spoločnosť rokuje o spolupráci s Renaultom.
Odchod Jesipovského by podľa denníka Kommersant mohol odstrániť jednu z hlavných prekážok, ktoré bránili uzatvoreniu dohody s Renaultom. AvtoVaz chce podľa ruských médií založiť s Renaultom spoločný podnik, ktorý by sa zaoberal výrobou lacných rodinných áut Logan. Kapacita by mala dosiahnuť 450-tisíc kusov ročne.
Šéf Renaultu Carlos Ghosn nedávno v rozhovore pre denník Vedomosti vyhlásil, že bude spolupracovať s AvtoVazom iba v prípade, že ruská vláda poskytne projektu bezvýhradný súhlas a podporu.
AvtoVaz sa totiž koncom minulého roka dostal pod kontrolu ruskej štátnej spoločnosti Rosoboronexport. Podľa analytikov bolo prevzatie súčasťou snahy prezidenta Vladimira Putina dostať národnú ekonomiku pod štátnu kontrolu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:25