StoryEditor

HZDS stratilo najviac voličov, ulovil ich Smer

Historický prepad ĽS-HZDS a absolútne fiasko Slobodného fóra na jednej strane. Nečakané posilnenie SDKÚ-DS a SNS na strane druhej. O takéto prekvapenia sa postarali voliči pri tohtoročných voľbách. V porovnaní s výsledkami z minulých volieb Mečiarove HZDS stráca až 360-tisíc hlasov. Voličov im podľa politológa Samuela Abraháma odobral najmä Smer-sociálna demokracia. "Lepšie zvládli kampaň, aj populistická rétorika bola silnejšia."
Politici HZDS si tento "prepadák" vysvetliť nevedia. Kampaň sme mali úspešnú -- tvrdí podpredseda hnutia Viliam Veteška. "Po každom volebnom dni som vnímal pozitívne reakcie ľudí." Ďalší podpredseda Ľudovej strany Milan Urbáni je už so situáciou zmierený. "Tie výsledky sú absolútne normálne. Na niečo sú zlé, na niečo zasa dobré. Aspoň na to, aby sme sa dostali do vlády." V najbližších hodinách strana chystá grémium, kde sa chce vedenie radiť o ďalšom smerovaní.

SDKÚ opäť prekvapila
SDKÚ síce v porovnaní s poslednými voľbam získala o 10-tisíc hlasov menej, konečné percentá však mali vyššie. Prieskumy preferencií pritom neveštili 18,3- percentný úspech vo voľbách. V poslednom predvolebnom prieskume ÚVVM pri Štatistickom úrade mala "len" 12,7 percenta hlasov. Zopakoval sa tak scenár z volieb v roku 2002, keď SDKÚ mala volebný výsledok výrazne lepší. Vysokej podpore vo voľbách sa tešia aj národniari. Po štyroch rokoch tak zasadnú opäť do parlamentu. Kým pri posledných voľbách nezískali ani 100-tisíc hlasov, tohto roku presvedčili až 270-tisíc voličov. "Získali viac ako je reálne. Značí to o sociálnom proteste, ktorý sa po vládnutí pravice u nás rozmáha," hovorí Abrahám.

Slobodní pred bránami
Po úspechu v minulých voľbách musia byť sklamaní aj kresťanskí demokrati -- stratili zhruba 50-tisíc hlasov. Aj keď získali zhruba rovnaké percento hlasov, prepad im spôsobila nižšia účasť voličov. "Chceli sme mať dvojciferný výsledok. Naše očakávania boli väčšie a výsledok nás neteší," priznáva podpredseda hnutia Július Brocka. Príčinou je podľa Abraháma stiahnutie sa politikov KDH po vládnej kríze z obzoru ľudí, ale aj nudné témy, s ktorými do volieb prišli. Neúspech si zasadol aj na nádejného nováčika v parlamente -- Slobodné fórum. Aj keď v predvolebných prieskumoch dosahovali slobodní okolo šesť precent, nakoniec skončili pred jeho bránami. "Doplatili na vnútornú nejednotnosť. Občania si slodobných zafixovali ako stranu, ktorá nemá reálny potenciál," hovorí politológ Peter Horváth. Pod neúspech sa podľa neho podpísala aj kauza vyradenia Branislava Opaterného z kandidátky, nedôvera východniarskych štruktúr, ale aj stavanie na kredite jednej dámy -- predsedníčky Zuzany Martinákovej.
Métu na vstup do parlamentu nedosiahli ani komunisti. Pri minulých voľbách pritom presvedčili až 181-tisíc voličov. Predseda KSS Jozef Ševc pripisuje odliv voličov strany sľubom Smeru-SD. "Viacerí ľudia predtým hovorili, že budú voliť komunistov a fakticky volili Smer." Horváth pripomína -- strana bola v parlamente pasívna. Komunisti robili aj slabú kampaň. Dôvodom bol podľa Ševca nedostatok peňazí.

Stíňanie hláv sa nechystá
Napriek volebným neúspechom, strany nechystajú zásadné personálne zmeny. Podľa Horvátha je otázne, či by sa odchodom lídra HZDS Mečiara prepad strany zastavil. "Nie je totiž isté, či strana vôbec jeho odchod z aktívnej politiky prežije." Nesporné však podľa Horvátha je, že ak by ho HZDS stiahlo, zvyšuje sa im potenciál ako partnera v akejkoľvek vládnej koalície. Hovorkyňa strany Magdaléna Fajtová tieto úvahy dementuje. "Strana o personálnych zmenách rokovať nebude." Jednoznačná volebná porážka spôsobí podľa Horvátha vnútorné rozpory aj u kresťanských demokratov. "Uvidíme, či vedenie podporí svojho predsedu Pavla Hrušovského, alebo sa prikloní k táboru Daniela Lipšica." Podľa podpredsedu KDH Brocku však dôvod na stíňanie hláv nie je. "A koho by ste navrhovali? Neviem, ani mi nič také nenapadlo." Personálne zmeny vo vedení avizujú zatiaľ len komunisti. Tajomník ústredného výboru strany Ladislav Jača potvrdil, že tento bod sa dostane na rokovanie strany.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:57