StoryEditor

MH pripravuje zjednodušenie administratívy pre podnikateľov

23.07.2007, 11:19
Autor:
SITASITA
Ministerstvo hospodárstva SR vypracovalo Akčný program znižovania administratívneho zaťaženia podnikania v SR na roky 2007 až 2012. Materiál sa týka znižovania zaťaženia, ktoré vyplýva z plnenia zákonných povinností.

Program vychádza z Akčného programu na znižovanie administratívneho zaťaženia v Európskej únii. Podľa ministerstva sú podnikateľské subjekty nútené pri plnení požiadaviek, ktoré pramenia z jednotlivých regulácií, vynakladať zbytočné náklady a preto je potrebné zamyslieť sa nad ich úpravou. Okrem priamych finančných nákladov, ktoré predstavujú dane, poplatky, penále a pokuty, musia podnikateľské subjekty znášať aj administratívne náklady. Táto skupina nákladov nie je ľahko kvantifikovateľná a súvisí s plnením požiadavky na poskytovanie informácií. "Ide napríklad o náklady spojené s prípravou a vypĺňaním žiadostí, ktoré nie sú nikde oficiálne kvantifikované, napriek tomu, že môže ísť o pomerne nákladnú činnosť," konštatuje ministerstvo v materiáli.
Ako sa ďalej uvádza v programe, odhadované administratívne zaťaženie v EÚ v roku 2002 predstavovalo asi 340 mld. eur. Významná časť tohto zaťaženia pochádza priamo z medzinárodnej legislatívy. Napriek tomu ide pritom o národnú záležitosť, pretože 60 % existujúcej záťaže spôsobuje verejná správa konkrétneho štátu. Európska rada prijala na jarnom summite záväzok, aby sa do roku 2012 znížilo administratívne zaťaženie vyplývajúce z právnych predpisov o 25 %. V súvislosti s týmto záväzkom je úlohou členských štátov stanoviť si najneskôr do októbra 2008 ciele na národnej úrovni, pričom dosiahnutý pokrok sa zhodnotí na jar 2009. "Cieľom tohto procesu je hľadať optimum informácií, ktoré štát potrebuje vedieť a zhromažďovať a zároveň určiť také nástroje a spôsoby, ktoré mu to umožnia realizovať čo najúčinnejšie a s minimálnym dopadom na súkromný sektor," konštatuje ministerstvo vo svojom programe. Podľa jeho odhadov bude mať realizácia tohto programu v rokoch 2007 až 2013 dopad na štátny rozpočet spolu vo výške 94,5 mil. Sk.
Ministerstvo očakáva, že zníženie administratívneho zaťaženia podnikania bude mať nesporný makroekonomický dopad. Podľa existujúcich štúdií zníženie administratívneho zaťaženia pozitívne vplýva na produktivitu, konkurencieschopnosť, zamestnanosť a ekonomický rast. "Obmedzením zbytočnej záťaže by mohli firmy venovať viac času ich hlavným činnostiam, čím by sa znížili výrobné náklady, čo by umožnilo napríklad dodatočné investície, inovačné aktivity či zníženie cien tovarov a služieb," uvádza sa v programe.
Materiál "Agenda lepšej regulácie v Slovenskej republike a Akčný program znižovania administratívneho zaťaženia podnikania v Slovenskej republike 2007 - 2012," predloží MH SR po vyhodnotení medzirezortného pripomienkového konania a zapracovaní pripomienok na rokovanie vlády SR najneskôr do konca septembra 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:13