StoryEditor

Dlh Indie vzrástol na 155 mld. USD

17.09.2007, 14:36
Autor:
TASRTASR

Zahraničný dlh Indie dosiahol na konci uplynulého fiškálneho roka krajiny, ktorý sa skončil 31. marca, 155 miliárd USD. Dlh bol v porovnaní s hospodárskym rokom 2005/06 vyšší o 23 %. Informovalo o tom indické federálne ministerstvo financií.
Nárast dlhu nesúvisí však s úvermi, ktoré by si brala centrálna vláda krajiny. Na jeho raste majú podiel hlavne indické podniky, ktoré v zahraničí získavali finančné zdroje, aby mohli realizovať svoje rozvojové zámery.
Minister financií Palaniappan Chidambaram uviedol, že pomer zahraničného dlhu k hodnote hrubého domáceho produktu Indie zostáva medzi krajinami s veľkou ekonomikou jedným z najnižších. Pritom negatívnu úlohu zohráva aj fakt, že výmenná hodnota dolára klesá a úvery v iných menách majú vplyv na výšku celkového dlhu vyjadreného v americkej mene.
Podiel splátok úverov a samotných dlhov sa v pomere k hodnote exportu v minulom roku znížil na 4,8 %, kým rok predtým bola jeho výška 9,9 %. Podľa ministra je oveľa dôležitejší fakt, že krátkodobé úvery vzrástli medziročne len o 12 % a ich podiel na celkovom zahraničnom dlhu je 7,7 %.
Menové rezervy Indie sú teraz vyše 225 miliárd USD, v prepočte 5,480 bilióna SKK.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:42