StoryEditor

Trnka: Černákovo priznanie je účelové

25.10.2007, 13:12
Autor:
redredTASRTASR
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka je presvedčený, že Mikuláša Č. sa podarí usvedčiť na základe doteraz získaných dôkazov.
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka je presvedčený, že Mikuláša Č. sa podarí usvedčiť na základe doteraz získaných dôkazov. "Pracujeme na tom tak intenzívne, že som o tom presvedčený", povedal novinárom. Naznačil pritom, že za priznaním je snaha Mikuláša Č. spochybniť svedkov, ktorý svedčia proti nemu.

Podľa Trnku niektoré médiá navodzujú negatívnu atmosféru. Robia PR pre jedného z najzávažnejších obvinených. "Vytvárajú prostredie, ktoré ohrozuje zdravie ľudí pracujúcich na tomto prípade, vytvárajú negatívne prostredie, ktoré môže vyvolávať mimo iného tlak na sudcov a podobne," povedal Trnka.

Predstaviteľov médií požiadal, aby korektne informovali o prípade a rozhodli sa, "na ktorú stranu sa pridajú". "Nedopustíme sa chýb, ktorých sme sa dopustili v minulosti. Sme schopní odolávať tlaku médií, všetko má však svoju mieru a mieru má aj novinárska etika," zdôraznil Trnka.

Svedkovia v deviatich kauzách svedčia a vypovedajú v neprospech Mikuláša Č. a najnovšie sú aj pod tlakom správ niektorých médií. Za posledné dva roky špeciálny policajný tím a prokurátori vykonali mimo iného rekonštrukcie v kauzách. Na objasnení trestnej činnosti spolupracuje GP SR aj so Špeciálnym súdom, Špeciálnou prokuratúrou a aj orgánmi z Maďarska a Českej republiky.

Údajný boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák sa priznal k vražde. Informovala o tom v stredu 24. októbra TV Markíza s odvolaním sa na najnovšie vydanie týždenníka Plus 7 dní.
 
Černák sa mal priznať k poprave 31-ročného Jozefa Filipa z Liptovského Mikuláša. Polícia aj obhajoba odmietli priznanie komentovať.
 
Podľa týchto informácií sa mal Černák k vražde priznať počas rekonštrukcie prípadu. Údajného informátora polície Jozefa Filipa mal podľa vyšetrovateľov zavraždiť strelou do hlavy. Telo našli v improvizovanom hrobe neďaleko Liptovskej Tepličky.

Údajný boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Č. požiadal Generálnu prokuratúru SR na začiatku augusta o dohadovacie konanie, teda o dohodu o vine a treste. Následne sa začalo konanie, v rámci ktorého vypovedal, urobili sa úkony a dohadovacie konanie sa skončilo 9. októbra, keďže Mikuláš Č. už na ňom netrvá.

Správu budeme aktualizovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:07