StoryEditor

Diplomy v tieni. Chýbajú učitelia

13.07.2007, 00:00
Mnohým vysokoškolákom hrozí, že skončia bez diplomu, napriek tomu, že vzorne študujú. Vybrali si totiž študijný program, ktorému hrozí zrušenie. Dôvod?

Programy na niektorých školách nemajú garantov - pedagógov, ktorí zodpovedajú za kvalitu štúdia. Vyplýva to z registra, ktorý získali HN - ide o desiatky fakúlt na 15 verejných a dvoch súkromných vysokých školách. Garanta nemajú podľa zoznamu mnohé technické aj humanitárne, denné aj externé študijné programy vo všetkých troch formách štúdia - doktorandskom, magisterskom aj bakalárskom. Podľa zoznamu nemá odborné krytie spolu 350 študijných programov. Oslovení rektori však tvrdia - všetko je v poriadku. V registri sú podľa nich staré údaje.
Informáciu o chýbajúcich garantoch novinárom potvrdil aj minister školstva Ján Mikolaj v júni po rokovaní parlamentného výboru pre vzdelanie. "Je fakt, že sú aj takí profesori, ktorí jednoducho odišli na inú vysokú školu, ale meno garanta zostalo na pôvodnej a prijímajú sa študenti. Takýchto je 350."

"Je v tom neporiadok"
Konkrétne školy ani študijné programy, ktorých sa nedostatok garantov týka, minister konkretizovať nechcel. "V tomto je neporiadok všade. Aj páni rektori sú dosť prekvapení, aký majú neporiadok." Podľa šéfa Študentskej rady vysokých škôl Jaroslava Jurigu sa problém týka najmä učiteľských kombinácií na pedagogických fakultách, z ktorých mnohé neboli ani otvorené, hoci figurujú v registri.
"Môže to byť. Vedel som o tejto informácii už niekoľko týždňov."

Oslovení rektori tvrdia, že ide údajne o zoznam, ktorý v januári posielal rezort školstva na univerzity, aby porovnali skutočný stav. "Všetky študijné programy, ktorých výučbu zabezpečujeme, sú riadne akreditované a garantované," tvrdí rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák. O nekrytých programoch nevedia nič ani rektori bratislavskej Univerzity Komenského, UKF v Nitre, TU v Košiciach či Prešovskej univerzity. Koľko študentov je teda ohrozených, vie len ministerstvo školstva. Register mal byť verejnosti známy už v januári, aktualizovanú verziu však zatiaľ nemajú ani školy. "Údaje v centrálnom registri garantov sa menia z dôvodu ich priebežnej aktualizácie," uviedla pre HN Helena Poláková z tlačového odboru rezortu školstva.

Minister: Študenti sa báť nemusia
Ak by sa potvrdilo, že na niektorých formách štúdia chýba garant, škola nemôže v takom programe udeľovať titul. Odborné krytie je totiž jednou z podmienok akreditácie študijného programu. Študenti takého odboru by preto museli štúdium ukončiť alebo prestúpiť na iný program. Minister Mikolaj však upokojuje - študentom údajne nič nehrozí. Šéf rezortu požiadal školy, ktorým garanti chýbajú, aby navrhli nových odborníkov. "Kto to nedokáže do jedného roka, tak mu zoberiem právo udeľovať titul."
Šéf akreditačnej komisie Pavol Návrat počet negarantovaných študijných programov komentovať nechcel. "Viem, že ministerstvo veľmi poctivo pracuje na tom, aby sa to vyčistilo." Akreditačná komisia v tomto roku schválila 65 nových garantov. Slovenské univerzity lákajú učiť stovky pedagógov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:01