StoryEditor

NBS je spokojná so zastavením posilňovania koruny

16.01.2007, 17:34
Autor:
TASRTASR

Národná banka Slovenska (NBS) v ostatných týždňoch podnikla viacero opatrení proti výraznému posilňovaniu slovenskej koruny. "Zatiaľ môžem povedať, že sme spokojní s tým, že sa to nadmerné posilňovanie zastavilo," uviedol pre TASR počas 13. ekonomického fóra Euromoney člen Bankovej rady NBS Karol Mrva.
Pripomenul, že centrálna banka vidí priestor na dlhodobé posilňovanie slovenskej meny. Dôvodom je dobrý ekonomický vývoj Slovenska, keď domáci hospodársky rast je rýchlejší ako rast jeho zahraničných obchodných partnerov. "Na druhej strane by to posilnenie malo byť v nejakej rozumnej miere, malo by byť približne v súlade s posilnením rovnovážneho kurzu, čo sa určite minimálne polroka nedialo," konštatoval Mrva. Od júla do decembra minulého roka, spresnil, slovenská mena posilnila o takmer 12 %. Nasledovalo preto viacero krokov centrálnej banky proti zhodnocovaniu koruny. "Jednak preto, že takýto vývoj neodráža fundamenty, jednak preto, že sme sa blížili k spodnému pásmu mechanizmu ERM II," vysvetlil Mrva.
V polovici decembra 2006 najprv proti korune dvakrát slovne intervenoval guvernér NBS Ivan Šramko, pár dní pred koncom roka po priblížení sa hranici 34 Sk za euro nasledovala intervencia proti korune na devízovom trhu. V prvých týždňoch nového roka potom NBS potvrdila svoje odhodlanie brániť ďalšiemu posilňovaniu slovenskej meny tým, že krátila dopyt komerčných bánk v pravidelných dvojtýždňových repo tendroch. Zvyšovala tým likviditu na trhu, v dôsledku čoho klesli trhové úrokové sadzby. Nižšie úroky majú odradiť zahraničných investorov od nákupu aktív v slovenskej mene.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:57