StoryEditor

Brazília a Taliansko budú spolupracovať pri výrobe biopaliva

28.03.2007, 10:10
Autor:
TASRTASR

Brazílsky koncern Petrobras a taliansky ENI (Ente Nazionale Idrocarburi) podpísali v utorok dohodu o strategickej aliancii pri výrobe biopalív, bionafty a etanolu, ako aj pri spracovaní ropy. Informoval o tom taliansky koncern.
Obe spoločnosti zlúčia svoje technológie na výrobu biopalív a vypracujú spoločné projekty zariadení na ich produkciu. Budú ich vyrábať aj pre trhy tretích krajín.
Spoločnosti postavia štyri rafinérie na biopalivá za 480 miliónov USD, v prepočte 12,081 miliardy SKK. Rafinérie budú stáť na brazílskom území a Taliansko bude veľkú časť ich produkcie importovať.
Taliansky štát má v Eni 30-% podiel a Petrobras patrí zo 60 % brazílskemu štátu. V najväčšej latinskoamerickej krajine sa budú pridávať do motorovej nafty 2 % biopaliva už od budúceho roku a do roku 2013 má tento podiel vzrásť na 5 %.
Spolupráca Talianska s Brazíliou pri výrobe biopalív bude súčasťou programu, podľa ktorého sa má v roku 2020 v Európskej únii spotrebúvať približne 20 % pohonných látok vyrobených z obnoviteľných zdrojov.
Brazília a Taliansko budú stavať rafinérie na biopalivá aj v tretích krajinách. Podľa súčasných úvah by sa mala do tohto projektu zapojiť ako prvá Angola.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:38