StoryEditor

Klub 500 znepokojili vyjadrenia odborárov k novele ZP

09.03.2007, 13:01
Autor:
SITASITA
"Z minulosti máme veľmi zlú skúsenosť s pánom Machynom, ktorý napríklad v roku 2001 verejne vyzýval ku štrajkom podľa nášho názoru s cieľom posilniť postavenie odborov v spoločnostiach," uviedol predseda Klubu 500 Vladimír Soták

Klub 500 so znepokojením sleduje vyjadrenia odborových funkcionárov k požiadavkám zamestnávateľov na zmeny v Zákonníku práce (ZP). "Z minulosti máme veľmi zlú skúsenosť s pánom Machynom, ktorý napríklad v roku 2001 verejne vyzýval ku štrajkom podľa nášho názoru nie z dôvodu zvýšenia bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov, prípadne zlepšenia postavenia zamestnancov, ale s len cieľom posilniť postavenie odborov v spoločnostiach," uviedol predseda Klubu 500 Vladimír Soták v reakcii na štvrtkovú tlačovú besedu predsedu Odborového zväzu KOVO (OZ KOVO) Emila Machynu.
Požiadavky k zneniu Zákonníka práce, ktoré vo svojich pripomienkach vzniesli zamestnávatelia, podľa Sotáka vychádzajú z praktických skúseností. "Z poznania praxe nám jednoznačne vyplýva, že zmeny, ktoré požadujú odborári, sú zamerané proti podnikateľskému prostrediu a budú do budúcnosti viesť k zhoršeniu podnikania a zníženiu zamestnanosti," dodal Soták. Klub 500 údajne združuje niekoľko slovenských majiteľov podnikov s viac ako 500 zamestnancami, jeho členovia si však neželajú byť medializovaní. Šéfom klubu je generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.
OZ KOVO začal petičnú akciu na podporu predloženého návrhu novely ZP. Na štvrtkovej tlačovej besede o tom informoval šéf OZ KOVO Emil Machyna. "Touto akciou chceme ukázať, že novelu Zákonníka práce chcú aj ľudia, ktorých sa to týka," uviedol. OZ KOVO podľa neho pripravuje aj protestnú akciu pred sídlom Republikovej únie zamestnávateľov 21. marca tohto roka. V ten istý deň by sa podľa Machynu mala uskutočniť aj podporná akcia k novele ZP, a to pred budovou rezortu práce a sociálnych vecí. "Zo všetkých 233 podnikov, ktoré zastupujeme na Slovensku, chceme doviesť do Bratislavy aspoň jedného, dvoch kolegov," povedal Machyna o pripravovanej protestnej akcii.
OZ KOVO je podľa jej šéfa ochotné o zmenách v Zákonníku práce naďalej diskutovať. "Dokonca sme navrhli aj to, že sme pripravení, aby rok fungoval novelizovaný Zákonník práce a niektoré pracovnoprávne predpisy a vrátime sa k nim, ak naozaj exaktne poškodia pracovný trh a niektorých zamestnávateľov," povedal Machyna. Súčasné znenie ZP je pritom podľa neho najliberálnejšie v Európe. "V bodovom systéme v rámci Európy sme na prvom mieste, čo sa týka prepúšťania zamestnancov, a je to stanovisko aj Svetovej banky," skonštatoval šéf OZ KOVO.
Zavedenie definície závislej práce, ktorá má obmedziť nútenie zamestnancov k prechodu od pracovného pomeru na živnosť, podľa Machynu nespôsobí stratu práce pre živnostníkov. "Myslíme si, že zamestnávatelia prijmú všetkých živnostníkov do pracovného pomeru," povedal. Zamestnávanie živnostníkov je totiž podľa Machynu výhodné len pre zamestnávateľov, pričom má v porovnaní s zamestnávaním v pracovnom pomere negatívny vplyv na výber odvodov na sociálne a zdravotné poistenie, ako aj na výber daní. Machyna tiež obhajuje zníženie rozsahu nadčasovej práce, ktorú môže zamestnávateľ dohodnúť so zamestnancom, ako aj navrhované obmedzenie reťazenia pracovných pomerov na dobu určitú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:15